Buna ziua, situatia priveste posibilitatea anularii unui certificat de mostenitor astfel:
In urma decesului tatalui meu in anul 2018, a ramas ca mostenire un imobil, dobandit inainte de casatoria cu cea de-a doua sotie (prima, respectiv mama mea, fiind decedata).
Ca mostenitori suntem eu, fiul, cu o cota 3/4 si sotia cu 1/4. In urma decesului am intreprins toate demersurile pentru dezbaterea succesiunii, dar sotia tatalui (locuind in imobil si crezand ca poate impiedica succesiunea) a refuzat prezentarea la notar in ciuda numeroaselor citatii legale si a instiintarilor personale ca trebuie sa se prezinte pentru dezbaterea succesiunii.
La implinirea termenului de 1 an de la deces, in ultima zi,la terminarea programului, avand in vedere ca nu s-a prezentat, notarul a intocmit certificatul de mostenitor atrbuindu-mi 100% din mostenire, cu specificatia ca al doilea mostenitor a fost prezumat ca a renuntat la mostenire, conform art.1112 din Noul Cod Civil.
Ca urmare a emiterii certificatului de mostenitor, am intabulat imobilul pe numele meu si l-am inregistrat la fisc.
Anul acesta, in luna iunie, am introdus actiune in instanta pentru incuviintarea de catre judecator a evacuarii persoanei pentru lipsa de titlu. La trei saptamani de la primirea citatiei, a introdus si dansa actiune pentru anularea certificatului de mostenitor.
Intrebarile sunt:
1. Ce sanse sunt ca instanta sa decida acest certificat nul, avand in vedere ca a fost intocmit legal, cu toate citatiile conform procedurilor, si cu persoana in totala cunostinta de cauza dar cu rea credinta.
2.Sotia poate fi considerata mostenitor participant la procedura succesorala ?
3.Cum ar trebui abordata apararea in acest caz?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns:
dinugeorge26 , utilizator
20:07, 20 Iulie 2021