avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil - mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil - mosteniri

Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de acelasi grad si aceeasi clasa cu mine respectiv nepoti de sora. Doar atat. Nimeni nu a facut nici un act de nici un fel in termenul de optiune succesorala. Intrebarea este cum v-a proceda Notarul in sensul art 1112 din Codul civil Prezumţia de renunţare
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1.103.
(2) Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1.103, este prezumat că renunţă la moştenire.
Cel mai recent răspuns: apeiron2 , utilizator 08:27, 21 Septembrie 2020
Nu va proceda in niciun fel.
Din moment ce nu i-au fost prezentate din partea celorlalți succesibili declarații de renunțare expresă la moștenire sau declarații ca nu au făcut niciun act de acceptare, succesibilii respectivi vor fi considerati moștenitori, prin acceptare tacită a moștenirii.
Practic, vor moșteni, la fel ca si dvs.
Atunci cum explicati art. 1103 si 1112 din NCC?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Il explic ca pe o situatie inaplicabila in practica. Cel putin la notar, niciun mostenitor nu va fi decazut din drepturi pe motiv ca nu a dat o declaratie de acceptare expresa a mostenirii in termen de 1 an.
Cu familiile care dezbat succesiuni dupa 20 de ani, ce facem? Ii decadem pe toti din drepturi si dam mostenirea statului?

(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1.103

"Este prezumat" = este presupus, nu declarat. Iar o prezumtie poate fi rasturnata oricand.
"Pana la proba contrara" = succesibilul respectiv poate aduce oricand probe din care sa rezulte faptul ca la un moment dat a indeplinit acte cu valoare de acceptare tacita a succesiunii.
" Desi cunostea deschiderea mostenirii" = trebuie dovedit faptul ca succesibilul respectiv a cunoscut faptul ca autorul sau a decedat.

(2) Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1.103, este prezumat că renunţă la moştenire.

Trebuie facuta dovada citarii succesibilului si a faptului ca procedura citarii a fost indeplinita in mod legal, cu toate elementele obligatorii prevazute de lege.
"dacă succesibilul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală"
Si daca o face? Daca la un moment dat, dupa finalizarea procedurii succesorale, succesibilul vine, de exemplu, cu o chitanta ca a platit taxa de salubritate sau dovedeste ca a dat cu matura prin curte, a cules merele din livada? Toate aceste actiuni sunt acte de acceptare tacita a succesiunii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
cereti in instata sa se constate ca sunt straini de mostenire prin neacceptare tacita sau expresa.
Multumesc mult, gi-jane. Acesta mi se pare raspunsul corect. Nu ca ar fi o mostenire fabuloasa, este vorba de 25 mp de teren la tara si este si degradat. Insa de dragul drepului a meritat discutia. Daca imi permiteti sa mai intreb urmatoarele: Daca mostenirea se dezbate dupa un an, iar mostenitorii cunosteau deschiderea succesiunii pentru ca au fost la inmormantare, cunosteau si calitatea lor ; cum ramane cu citarea care nu mai poate fi corecta , trecand termenul de un an si implicit 30 de zile ianainte de implinirea unui an in cazul in care se dezbate dupa un an, cat ar trebui sa stea dosarul in asteptare si unde ca mostenitorii sa aduca probe si fapte ( de a da cu matura ), in contextul cunoasterii celorlalte doua conditii ( deschiderea mostenirii si calitatea). Poate ca toata discutia se leaga in primul rand de data dezbaterii si nu a deschiderii succesiunii, cu toate lacunele problemei si alta intrebare ar fi : cine trebuie sa prezume ca fiind renuntatori , sau art . acesta este asa dat de dragul artei, daca in termen de un an nu au facut nimic iar dupa un an se dezbate mostenirea si ei tot nu aduc nici o proba, ce face atunci notarul daca art. 1112 spune ca trebuie sa-i declare prezumati ca renuntatori. Ma gandesc ca au si ei posibilitatea de a introduce in instanta actiune si sa demonstreze de cate ori a dat cu matura. Mostenirile de 20 de ani , sunt acceptate tacit cu siguranta sau contrar, da, raman statului, normal (primariilor). Va dau nr. dosarelor de instanta cu cauzele ramase irevocabile cum s-au pierdut drepturile pe aceste motive. Mentionez ca nu am studii de drept. Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare a succesiunii Gelu222 Gelu222 Buna ziua, V-as ruga,sa-mi raspundeti si mie,la urmatoarele aspecte: 1 - Declaratia de acceptare a succesiunii,trebuie facuta si in cazul existentei unui ... (vezi toată discuția)
Succesiune simasabina simasabina Buna ziua! As dori sa stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie: X a decedat ,care are doi copii si doi frati.Copii nu doresc mostenirea ,fratii vor sa ... (vezi toată discuția)