avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... REGULI PRIVIND SUCCESIUNEA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

REGULI PRIVIND SUCCESIUNEA

Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ,poate pierde partea care i se cuvenea ? Sau in ce conditii poti pierde partea ta de mostenire.
Cel mai recent răspuns: jean59 , utilizator 14:29, 26 Noiembrie 2012
pierde daca nu face acte de acceptare expresa sau tacita in termen de 6 luni (vechiul cod civil)sau 1 an potrivit noului cod civil, depinde cand s-a deschis succesiunea
Potrivit art. 1108 alin. (2) C. civ. :"Acceptarea este expresa cand succesibilul isi insuseste explicit titlul sau calitatea de mostenitor printr-un inscris autentic sau sub semnatura privata."

Acceptarea tacita
a succesiunii este aceea care rezulta dintr-un act juridic pe care succesibilul nu-l putea face decat in calitatea sa de erede, act care exprima neindoielnic intentia sa de a accepta mostenirea.
Actele de conservare cu care legea le asimileaza pe cele de administrare provizorie nu constituie o acceptare tacita,

Daca unul dintre succesibili renunta la mostenire, aceasta profita celorlalti mostenitori.

Termenul de optiune succesorala era de 6 luni inainte de adoptarea Noului Cod Civil si 1 an dupa adoptarea acestuia, respectiv dupa 1 oct.2011.

Declaratia de renuntare la mostenire se face numai in fata notarului public.


Prin neacceptarea tacita sau expresa a mostenirii in termenul de optiune succesorala mostenitorii devin straini de mostenire


Succes.


Noul Cod civil (se aplica in cazul in care moartea a intervenit dupa 1 oct. 2011)

Art. 1.112. - (1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condiţiile legii, nu acceptă moştenirea în termenul prevăzut la art. 1.103. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu îşi exercită dreptul de a accepta moştenirea în termenul prevăzut la art. 1.103, va fi prezumat că renunţă la moştenire.
(2) Prezumţia de renunţare operează numai dacă citaţia i-a fost comunicată succesibilului cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de opţiune succesorală.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos.Deci daca una dintre surori (este vorba de doua surori) nu s-a prezentat la dezbatere desi a primit 2 citatii inseamna ca a pierdut partea ei din mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune corana corana Buna ziua, Tatal meu a murit in urma cu un an. Fiind plecat din tara nu m-am ocupat de succesiune. In schimb mama si cei doi frati vitregi sustin ca este ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire rusumaria1 rusumaria1 am urmatoarea speta sunt doi frati (A si B) si mama celor doi frati C A moare in anul 2000. El are un fiu (D). mama moare in 2011. La mostenire ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)