avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

am urmatoarea speta

sunt doi frati (A si B) si mama celor doi frati C
A moare in anul 2000. El are un fiu (D). mama moare in 2011. La mostenire vine B si copilul D. Daca, copilul D nu vrea sa vina la deschiderea masei succesorale si nici nu vrea sa raspunda la telefon cum se poate dezbate mostnirea si cat timp avem pentru dezbarea mostenirii fara sa platim impozit

Multumesc
Data mortii este inainte sau dupa 1. oct. 2011?
data mortii este 12 decembrie 2011
Copilul lui B (D) are la dispozitie un an de la data mortii bunicii sale pentru a-si exercita dreptul de optiune succesoarala (accepta sau renunta la mostenire).

Noul Cod Civil
Art. 1.103. - (1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii. (data deschiderii mostenirii = data mortii celui despre a carui mosenire este vorba)

Art. 1.112. - (1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condiţiile legii, nu acceptă moştenirea în termenul prevăzut la art. 1.103. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu îşi exercită dreptul de a accepta moştenirea în termenul prevăzut la art. 1.103, va fi prezumat că renunţă la moştenire.
(2) Prezumţia de renunţare operează numai dacă citaţia i-a fost comunicată succesibilului cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de opţiune succesorală.

Art. 1.113. - (1) Pentru motive temeinice, la cererea oricărei persoane interesate, un succesibil poate fi obligat, cu aplicarea procedurii prevăzute de lege pentru ordonanţa preşedinţială, să îşi exercite dreptul de opţiune succesorală înăuntrul unui termen stabilit de instanţa judecătorească, mai scurt decât cel prevăzut la art. 1.103.
(2) Succesibilul care nu optează în termenul stabilit de instanţa judecătorească este considerat că a renunţat la moştenire.
multumesc frumos pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune corana corana Buna ziua, Tatal meu a murit in urma cu un an. Fiind plecat din tara nu m-am ocupat de succesiune. In schimb mama si cei doi frati vitregi sustin ca este ... (vezi toată discuția)
Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)
Recurs Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Procesul de succesiune , la Judecatorie,s-a terminat.Copilul care s-a bucurat de testament,din partea unui parinte,a obtinut din partea ... (vezi toată discuția)