avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua!
As dori sa stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie:
X a decedat ,care are doi copii si doi frati.Copii nu doresc mostenirea ,fratii vor sa revendice ei mostenirea deoarece cei doi frati s-au ocupat de internarea in spital a defunctului,ingijirea lui si de cheltuielile necesare inmormantarii.,cei doi copii nu au fost deloc interesati de situatia parintelui lor.
As dori sa stiu daca dupa trecerea unui anumit termen in care copii nu au revendicat mostenirea pot sa o revendice fratii fara sa mai fie necesar semnarea documentului de renuntare la mostenire de catre copii???
Cel mai recent răspuns: simasabina , utilizator 10:16, 11 August 2017
Bună ziua. Atâta timp cât exista descendenti moștenitori, frații defunctului nu pot revendica moștenirea. Dacă copiii defunctului renunță in scris la succesiune , frații acestuia pot revendica moștenirea.
~ Conținut șters la cerere ~
Acceptarea moştenirii
Art. 1112
Prezumţia de renunţare
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1103.
(2) Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală, Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1103, este prezumat că renunţă la moştenire.

Acest articol nu se refera la faptul ca:in acel termen de un an daca nu isi exercita dreptul sau atunci este ca si cum nu ar mai avea nici un fel de drept asupra mostenirii?
~ Conținut șters la cerere ~
deci daca fratii cer dezbaterea succesiuni la notarul de ultimul domiciliu al defunctului ,si in termenul de 1 an copii nu isi exprima consimtamantul de acceptare a succesiuni ,dupa expirarea termenului nu mai au dreptul asupra mostenirii copii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire catalinavizitiu catalinavizitiu In urma cu doi ani tatal meu si fratele lui au mostenit un apartament cu doua camere de la parinti.Acum un an a decedat si fratele tatalui meu.fratele tatalui ... (vezi toată discuția)
Recurs Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Procesul de succesiune , la Judecatorie,s-a terminat.Copilul care s-a bucurat de testament,din partea unui parinte,a obtinut din partea ... (vezi toată discuția)
Mai are dreptul la mostenire? elian c elian c O o persoana cu vocatie la mostenire, daca nu se prezinta la dezbatere la notariat, desi este anuntata si nici la judecatorie la aceiasi dezbatere (care nu s-a ... (vezi toată discuția)