avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie de acceptare a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie de acceptare a succesiunii

Buna ziua,
V-as ruga,sa-mi raspundeti si mie,la urmatoarele aspecte:
1 - Declaratia de acceptare a succesiunii,trebuie facuta si in cazul existentei unui testament ?
2 - Mostenitorii care nu fac aceasta declaratie nici expresa,nici tacita, la momentul dezbaterii succesiunii,mai pot beneficia de drepturile succesorale,sau sunt exclusi de la succesiune ?
3 - Termenul de 1 an,ar expira în timpul stării de urgenta (notariatele inchise). Ce se poate face în acest caz - cum se poate face declaratia de acceptare a succesiunii ?

Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2020
Gelu222, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:37, 4 Mai 2020
1. Da. Este o declaratie de acceptare a calitatii de legatar,
2. Nu. Sunt mostenitori, la fel ca si ceilalti.
3. Notariatele functioneaza. Multe cu program redus, dar functioneaza.
Atunci,care mai este rolul declaratiei ? Doar de dragul de a o face ?

Va multumesc.
Numai bine !
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2020
Gelu222, utilizator
Sincer? Da.
Ori ca o dati, ori ca nu o dati, tot veti fi considerat mostenitor.
Sunt multe familii care isi dezbat succesiunile dupa ani. Pe acest principiu, ar trebui decazuti toti din drepturi?
Declaratia e asa...ca sa fiti sigur ca v-ati insusit calitatea de mostenitor.
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2020
raluk0207, utilizator
Da,credeam că nu am înțeles eu cum trebuie,legislația.
Dar,se pare că așa este !

Mulțumesc !!
Art.1112 Cod civil "(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunțat la moștenire succesibilul care, deși cunoștea deschiderea moștenirii și calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condițiile legii, nu acceptă moștenirea în termenul prevăzut la art. 1.103. Citația trebuie să cuprindă, sub sancțiunea nulității acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, și precizarea că, dacă succesibilul nu își exercită dreptul de a accepta moștenirea în termenul prevăzut la art. 1.103, va fi prezumat că renunță la moștenire."

Deci ca sa fie cineva decazut pe motiv ca nu a dat o declaratie de acceptare a succesiunii in termen de 1 an, trebuie aduse niste probe.
Mai exact, "pana la proba contrata"= succesibilul respeciv poate veni oricand cu o dovada a faptului ca a acceptat succesiunea tacit. De exemplu, cu o chitanta ca a platit lumina.
Trebuie sa demonstrezi ca in interval de 1 an, mostenitorul nu a facut ABSOLUT niciun act de acceptare expresa sau tacita a mostenirii.
Apoi, trebuie sa demonstrezi ca a cunoscut data decesului si cu toate acestea nu l-a interesat.
Trebuie sa fi fost citat, cu tot ce inseamna procedura citarii (cu elementele obligatorii de identificare din citatie, cu agent procedural, confirmare de primire, lipt, afisat pe usa, pe gard etc)
Cu alte cuvinte, nici notarii si nici instantele nu obisnuiesc sa decada mostenitorii din drepturi, din cauza acestei declaratii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)
Succesiune corana corana Buna ziua, Tatal meu a murit in urma cu un an. Fiind plecat din tara nu m-am ocupat de succesiune. In schimb mama si cei doi frati vitregi sustin ca este ... (vezi toată discuția)