avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept la mostenire

Buna ziua
Va deranjez cu urmatoarea situatie:
- matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din casatorie care este decedat (mort in 1976), baiat care nu a fost casatorit si nu a avut copii
-mama mea (sora ei) este decedata
- din cate stiu nu mai exista alte rude in viata
In urma decesului matusii mele a ramas un apartament cumparat acum 2 ani
As dori sa stiu daca am drept de mostenire (fiind nepoata de sora)
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Maria_79 , utilizator 13:45, 18 Septembrie 2010
da, aveti dreptul, daca sunteti singura mostenitoare. (nici frati nu aveti?)
mai am o sora si am adresat intrebarea si in numele ei....daca avem drept de mostenire, aceasta se va imparti intre noi doua
cum putem dovedi ca suntem nepoatele ei, in conditiile in care mama noastra si cu matusa au fost surori doar dupa mama, (tata diferit) si nu am decit certificatele de nastere si de deces ( deci nu au purtat acelasi nume de familie)
Faceti parte din clasa II – clasa ascendenţilor şi colateralilor privilegiaţi, cuprinde părinţii defunctului, fraţii şi surorile defunctului, precum şi pe descendenţii fraţilor şi surorilor până la gradul al patrulea inclusiv;

Actele necesare pentru deschiderea mostenirii in cadrul procedurii notariale

1. Cererea . Procedura succesorala se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate, a procurorului, precum ti a secretarului consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu . Cererea va cuprinde: data decesului si ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele si domiciliul succesibililor, bunurile succesorale si eventualele datorii ale defunctului; daca cererea se introduce de secretarul consiliului local, se va mentiona si valoarea de impozitare a bunurilor ce compun masa succesorala.

2. Actele de stare civila: certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie.

!!! 3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.

4. Martor(i), in completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale. (ma gandesc ca aveti martori, vecini, etc. care sa va cunoasca situatia);

5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare in forma autentica.

6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (in lipsa unui tutore neinteresat in succesiune).

7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat.

Asta daca vreti sa deschideti succesiunea pe cale notariala.

Mostenitorii sunt obligati ca in termen de 6 luni de la decesul autorului lor, sa isi manifeste expres (ori tacit !!!) acceptarea succesiunii sau renuntarea la ea. Nerespectarea acestui termen atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai exercita dreptul de optiune succesorala, iar persoana devine straina de succesiune.

Acceptarea este expresa atunci cand se face prin declaratie in fata notarului public sau tacita daca succesorul efectueaza acte de dispozitie din care sa reiasa faptul ca a acceptat mostenirea . ( Un astfel de act este spre exemplu vanzarea unui bun mostenit, intrucat este un act de dispozitie pe care o persoana il poate face numai in legatura cu bunurile proprii).

In acelasi termen se face si declaratia expresa prin care succesorul renunta la mostenire. Succesorii datoreaza taxe succesorale (!!! sunt mai mici daca o faceti in 6 luni, din cate stiu eu, mai intrebati si notarul) si timbru judiciar la bugetul statului si onorariul notarului public.

Atunci cand mostenitorii au cunostinta sau motive sa creada ca datoriile succesiunii sunt mai mari decat ceea ce a lasat defunctul ca bunuri, se recomanda acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar, caz in care succesorii vor raspunde pentru datoriile mostenirii numai in limita a ceea ce au dobandit.


Succes!
va multumesc foarte mult....mi-ati fost de mare ajutor
din ce spuneti sunteti singura mostenitoare a matusii dvs.

Alte discuții în legătură

Succesiune ionescu_anamar ionescu_anamar Vreau sa fac succesiunea dupa mama, de la moartea careia a trecut deja un an.La aceasta succesiune ar trebui sa participe sotul ei(s-au casatorit cu un an ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Testament eec eec Matusa mea a decedat si nu are copii. A avut inca 2 surori si un frate. Una din surori traieste si de la cealalta sora (care a decedat) are o singura fata ... (vezi toată discuția)