avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Vreau sa fac succesiunea dupa mama, de la moartea careia a trecut deja un an.La aceasta succesiune ar trebui sa participe sotul ei(s-au casatorit cu un an inainte de deces) si sora mea.
Insa sora mea e plecata in alta tara si din anumite motive nu poate veni in tara.
Cum sa procedez?
Ce parte i-ar reveni sotului mamei?
Mentionez ca mama are ca proprietati doar niste pamanturi (intra si extravilane), mostenite de la tatal ei.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:26, 23 August 2009
Buna dimineata
Succesiunea se dezbate astfel:
--sotul are dreptul la 1/4
--dvs si sora aveti dreptul la 3/4
B-)
Pentru solutionare competenta ,in baza documentelor pe care le detineti ,contactati avocat care va evalua situatia si va comunica optiunile.Referitor la sora aflata in straintate,teoretic nu ridica probleme.putand a trimite procura in numele dvs
Nu este nevoie sa contactati nici un avocat!Eu sunt avocat si v-am raspuns in conformitate cu prevederile CODULUI CIVIL ROMAN -- Cartea a treia Titlul I-- SUCCESIUNI!=D>
Intotdeauna, indiferent de tipul mostenirii, deschiderea acesteia are loc la decesul unei persoane .
Astfel, la cerere, notarul public va elibera un certificat de mostenitor legal sau testamentar, prin care persoanele interesate isi stabilesc calitatea de succesor (si tipul acesteia), relaizandu-se in acelasi timp si un inventar clar al bunurilor defunctului. Fara exceptie, cererea pentru deschiderea succesiunii se depune numai la unul dintre notarii publici de la locul unde se afla ultimul domiciliu al persoanei decedate.

Mostenitorii sunt obligati ca in termen de 6 luni de la decesul autorului lor, sa isi manifeste expres (ori tacit) acceptarea succesiunii sau renuntarea la ea. Nerespectarea acestui termen atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai exercita dreptul de optiune succesorala, iar persoana devine straina de succesiune.

Acceptarea este expresa atunci cand se face prin declaratie in fata notarului public sau tacita daca succesorul efectueaza acte de dispozitie din care sa reiasa faptul ca a acceptat mostenirea . Un astfel de act este spre exemplu vanzarea unui bun mostenit, intrucat este un act de dispozitie pe care o persoana il poate face numai in legatura cu bunurile proprii. In acelasi termen se face si declaratia expresa prin care succesorul renunta la mostenire. Succesorii datoreaza taxe succesorale si timbru judiciar la bugetul statului si onorariul notarului public.

Atunci cand mostenitorii au cunostinta sau motive sa creada ca datoriile succesiunii sunt mai mari decat ceea ce a lasat defunctul ca bunuri, se recomanda acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar, caz in care succesorii vor raspunde pentru datoriile mostenirii numai in limita a ceea ce au dobandit.

Actele necesare pentru deschiderea mostenirii in cadrul procedurii notariale

1. Cererea . Procedura succesorala se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate, a procurorului, precum ti a secretarului consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu . Cererea va cuprinde: data decesului si ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele si domiciliul succesibililor, bunurile succesorale si eventualele datorii ale defunctului; daca cererea se introduce de secretarul consiliului local, se va mentiona si valoarea de impozitare a bunurilor ce compun masa succesorala.

2. Actele de stare civila: certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie.

3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.

4. Martor(i), in completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.

5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare in forma autentica.

6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (in lipsa unui tutore neinteresat in succesiune).

7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat

B-)
SUCCES!
ynocentta a scris:

Pentru solutionare competenta ,in baza documentelor pe care le detineti ,contactati avocat care va evalua situatia si va comunica optiunile.Referitor la sora aflata in straintate,teoretic nu ridica probleme.putand a trimite procura in numele dvs

Oricum asta voi face insa as vrea sa stiu daca...trecand termenul de 6 luni..mai conteaza daca fac succesiunea acum sau mai pot astepta.(asta pt ca taxele sunt destul de mari si momentan nu stau prea bine cu banii. :( )
Plus ca nu stiu cum sa fac asta?
Unde sa ma duc?
Mama a avut domiciliul in alt oras(la vreo 300 km de localitatea in care locuiesc eu).In aceste conditii unde trebuie sa depun cererea de solutionare a succesiunii? :wassat:
Va multumesc mult! :)
Si daca au trecut cele 6 luni...am pierdut calitatea de mostenitor? :O

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)
Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Cum si in cat timp putem dezbate succesiunea de pe urma tatalui nostru? nelunelu68 nelunelu68 suntem doi frati si ne intereseaza cum si in cit timp putem face succesiunea. mentionez ca parinti nostri erau divortati in momentul cind tata a decedat (vezi toată discuția)