avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum si in cat timp putem dezbate succesiunea de pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum si in cat timp putem dezbate succesiunea de pe urma tatalui nostru?

suntem doi frati si ne intereseaza cum si in cit timp putem face succesiunea.
mentionez ca parinti nostri erau divortati in momentul cind tata a decedat
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 22:37, 29 Noiembrie 2012
Deschiderea succesiunii are loc la decesul unei persoane.

La cerere, notarul public elibereaza un certificat de mostenitor legal sau testamentar, prin care se stabileste calitatea succesorilor si bunurile ramase de la defunct.

Cererea se adreseaza unui notar public de la locul ultimului domiciliu al persoanei decedate.

Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii în termen de 6 luni de la decesul autorului.

Acceptarea este expresa daca se face prin declaratie în fata notarului public sau tacita prin efectuarea (dupa deschiderea succesiunii) a unor acte si/sau fapte pe care mostenitorul nu le-ar fi putut face decât în aceasta calitate.

În caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, în cele 6 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.

Succesorii datoreaza taxe succesorale si timbru judiciar la bugetul statului si onorariu pentru notarul public.

Doamna avocat Gerberga,

Dupa decesul mamei (2006) nu am facut o declaratie expresa de acceptare a sucesiunii; am participat la inmormântare, pomeni, si am impartit (donat) din hainele mamei unor rude; am luat si eu câteva si in 3 saptamâni am plecat din tara (unde nu mai locuiesc de peste 10 ani). Pot fi considerata straina de mostenire ? Poate faptul de a dona hainele mamei fi considerat ca act tacit de acceptare a succesiunii ?

Multumesc,

Dorinela
gerberga a scris:

Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii în termen de 6 luni de la decesul autorului.


Conform Noului Cod Civil, termenul este de 1 an.

Daca nimeni nu contesta calitatea de mostenitor, puteti veni la mostenire si dupa trecerea termenului... Daca nu exista neintelegeri cu fratele / sora, mergeti impreuna la un notar public din localitatea unde a avut ultimul domiciliu persoana decedata (cu actele de stare civila ale mostenitorilor si de proprietate ale defunctului) si demarati procedurile succesorale.
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
narcisa_salbatica, utilizator
Dacă mama a decedat în 2006, termenul de opţiune era de 6 luni, nu de 1 an. ªi, din cîte constat, despre succesiunea mamei era vorba.

Da, stiu ca termenul de acceptare era de 6 luni, ce nu stiu este daca
faptul de a dona hainele mamei poate fi considerat ca act tacit de acceptare a succesiunii . Intreb pentru ca ma astept la ''neîntelegeri'' cu sora.
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
Dorinela0102, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune ionescu_anamar ionescu_anamar Vreau sa fac succesiunea dupa mama, de la moartea careia a trecut deja un an.La aceasta succesiune ar trebui sa participe sotul ei(s-au casatorit cu un an ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)
Acceptarea mostenirii oanalumi oanalumi Eu nu locuiesc in imobilul ce va fii supus succesiunii (la succesiune venim atat eu, sora mea cat si tatal meu - mama este cea decedata), locuiesc in ... (vezi toată discuția)