avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptarea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptarea mostenirii

Eu nu locuiesc in imobilul ce va fii supus succesiunii (la succesiune venim atat eu, sora mea cat si tatal meu - mama este cea decedata), locuiesc in Bucuresti. Daca in timp de 6 luni de la decesul mamei, nu fac aceasta declaratie de acceptare a succesiunii, se poate considera ca am renuntat la succesiune?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:52, 9 Septembrie 2011
nu chiar. acceptarea pote si si tacita.
Tinand cont de taxelele notariale mai mici in aceasta perioada este preferabli deschiderea succesiunii.
Succesiunea poate fi acceptata expres ori tacit insa in cazul dumneavoastra s-ar putea ca acceptarea tacita sa fie greu de dovedit. De aceea nu vad de ce nu mergeti la un notar unde in schimbul sumei de cca. 50 lei dati o declaratie si sunteti inscris in registrul national ca acceptant al mostenirii.
Odata acceptata mostenirea dezbaterea succesorala se poate face oricand doriti.
Sunt intru totul de acord cu sfatul de mai sus. Acceptarea succesiunii este o formalitate, iar neexercitarea ei in termenul de optiune succesoara, va poate creea probleme in viitor, in cazul unor neintelegeri intre succesori.
Da, este mai mult decat recomandabil sa dati o declaratie de acceptare a mostenirii la notar intrucat altfel puteti avea surpriza neplacuta de a fi inlaturat de la mostenire daca alt mostenitor intelege sa invoce faptul ca sunteti strain de mostenire prin neacceptare.
Datorita faptului ca cel care locuieste acolo si-ar putea pierde locuinta ca urmare a faptului ca veti avea dreptul la bani poate sa dea nastere la un proces pe care sa il pierdeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum si in cat timp putem dezbate succesiunea de pe urma tatalui nostru? nelunelu68 nelunelu68 suntem doi frati si ne intereseaza cum si in cit timp putem face succesiunea. mentionez ca parinti nostri erau divortati in momentul cind tata a decedat (vezi toată discuția)
Succesiune , moartea tatalui aselajusto aselajusto Buna ziua , eu locuiesc in apartamentul lasat de parintii mei , este pe numele lor , din pacate tatal meu a decedat as dori sa fac succesiunea , mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Cum pot dezbate o succesiune dupa 20 de ani daca sora nu este ... Alina Avila Alina Avila Cum pot dezbate o succesiune dupa 20 de ani daca sora nu este de acord Pot cere instantei doar recunoasterea calitatii de mostenitor excluzand-o pe sora in ... (vezi toată discuția)