avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani)
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 17:27, 10 Ianuarie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
puteti solicita unui notar public, de la locul in care se afla bunul/bunurile principale ale defunctului un certificat de calitate succesoral, dupa care se poate dezbate mostenirea intre mostenitorii aflati in viata si/sau urmasii acestora. daca mostenitorii se inteleg asupra impartelii bunurilor atunci se poate face si dezbaterea succesiunii cu eliberarea certificatelor.
tanasecatalin41@yohoo.com a scris:
maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani)

Buna ziua
Opinia mea: Consultati un Notar Public.

In principiu:

Deschiderea succesiunii
Deschiderea succesiunii are loc la decesul unei persoane.
La cerere, notarul public elibereaza un certificat de mostenitor legal sau testamentar, prin care se stabileste calitatea succesorilor si bunurile ramase de la defunct.
Cererea se adreseaza unui notar public de la locul ultimului domiciliu al persoanei decedate.
Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii în termen de 6 luni de la decesul autorului.
Acceptarea este expresa daca se face prin declaratie în fata notarului public sau tacita prin efectuarea (dupa deschiderea succesiunii) a unor acte si/sau fapte pe care mostenitorul nu le-ar fi putut face decât în aceasta calitate.
În caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, în cele 6 luni de la deces.
Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.
Succesorii datoreaza taxe succesorale si timbru judiciar la bugetul statului si onorariu pentru notarul public.
În situatiile în care exista riscul ca pasivul mostenirii sa fie mai mare decât activul, este indicat ca succesibilii sa îndeplineasca procedurile legale de acceptare a mostenirii sub beneficiu de inventar.

Acte necesare la dezbaterea succesiunii in cadrul procedurii notariale
1. Cererea.
Procedura succesorala se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate, a procurorului, precum si a secretarului consiliului local al localitatii în raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu.
Cererea va cuprinde: data decesului si ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele si domiciliul succesibililor, bunurile succesorale si eventualele datorii ale defunctului;
Daca cererea se introduce de secretarul consiliului local, se va mentiona si valoarea de impozitare a bunurilor ce compun masa succesorala.
2. Actele de stare civila: (certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie).
3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.
4. Martor(i), în completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.
5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare în forma autentica.
6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (în lipsa unui tutore neinteresat în succesiune).
7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat.
Pentru minori si interzisii judecatoresti, alienati mintal, acceptarea se face sub beneficiu de inventar, asistati de reprezentantii lor legali.

Deschiderea succesiunii (mostenirii) in cazul procedurii in fata instantei de judecata
Daca succesibilul doreste sa deschida succesiunea la instanta de judecata, instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu al defunctului.
In situatia in care mostenitorii se inteleg intre ei, acestia pot incheia o tranzactie in fata instantei de judecata, intocmai ca la notar, urmand ca aceasta sa pronunte o hotarare judecatoreasca.
Avantajul financiar pentru mostenitori consta in aceea ca cheltuielile legate de deschiderea succesiunii pot fi reduse sub jumatate, spre deosebire de ipoteza in care mostenitorul se adreseaza unui notar public.
Daca exista cea mai mica suspiciune ca intre mostenitori exista neintelegeri este indicat ca mostenitorii sa adreseze direct actiunea de chemare in judecata la instanta de la ultimul domiciliu al defunctului, pentru ca, daca adreseaza cererea la notar, exista riscul ca acesta, in temeiul art 78 alin 1 lit. b din Legea nr 36 / 1995 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale, cu modificarile si completarile ulterioare, sa procedeze la suspendarea dezbaterii succesorale.
Conform acestui text de lege, procedura succesorala se suspenda in cazul in care succesibilii isi contesta unii altora calitatea sau nu se inteleg cu privire la compunerea masei succesorale si la intinderea drepturilor care li se cuvin.

vezi si:

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
legalmgm, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti la un notar din circumscriptia domiciliului defunctului.
Daca au trecut mai mult de 6 luni de la deces ( 15 ani) veti plati impozit raportat la masa succesorala.
Actele sunt cele de identitate ale tuturor mostenitorilor, certificatul de deces si ce acte aveti pt a compune masa succesorala. Va trebui sa fie platite impozitele si taxele la stat pt bunurile imobile.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune costels costels deschiderea succesiunii se poate face la orice notar? se poate deschide succesiune in Bucuresti pt . ca proprietatea e in alt judet? (vezi toată discuția)
Succesiune ionescu_anamar ionescu_anamar Vreau sa fac succesiunea dupa mama, de la moartea careia a trecut deja un an.La aceasta succesiune ar trebui sa participe sotul ei(s-au casatorit cu un an ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)