avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune- acte de acceptare tacita?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune- acte de acceptare tacita?

Imi cer scuze pentru eventuala repetitie: cheltuielile de inmormantare (facturi/ajutorul de deces ridicat de la Casa de Pensii) se considera acceptare tacita ? Care este termenul de acceptare / renuntare : un an sau 6 luni ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 22:37, 21 Mai 2015
Potrivit art. 1103 alin. 1 din Codul civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii, adica de la data decesului lui de cuius (defunctului).
Termenul de opţiune mai sus menţionat (de un an) curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care iasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.

Neexprimarea opţiunii succesorale, în sensul acceptării sau renunţării la moştenirea lui de cuius (a defunctului), în termenul de un an stabilit de lege, este considerată renunţare la moştenire cu toate consecinţele juridice decurgând din aceasta.

Daca ati platit cheltuielile de inmormantare inseamna ca ati cunoscut faptul ca antecesorul Dvs.a decedat la o anumita data. De la acea data curge termenul de 1 an.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Multumesc, asta inseamna ca , mostenitorii, trebuie sa faca optiunea (notariala) in termenul de 1 an.?!
Nu este clar articolul din NCC ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire raliro raliro Buna ziua. As dori sa ma ajutati sa inteleg ce am de facut in urmatoarea problema : Sunt unul din mostenitorii bunicii mele (mama tatalui meu, care a ... (vezi toată discuția)
Recurs Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Procesul de succesiune , la Judecatorie,s-a terminat.Copilul care s-a bucurat de testament,din partea unui parinte,a obtinut din partea ... (vezi toată discuția)
Care este termenul de optiune succesorala? sha sha Buna ziua Vreau sa-mi spuneti si mie,va rog,care este termenul legal de optiune succesorala. Multumesc (vezi toată discuția)