Buna ziua. As dori sa ma ajutati sa inteleg ce am de facut in urmatoarea problema :
Sunt unul din mostenitorii bunicii mele (mama tatalui meu, care a decedat acum 3 ani) , decedata anul trecut, dar nu stiu cu exactitate data. Parinti mei au divortat cand eram mic. Acum 3 saptamani in urma am fost contactat de varul meu din partea tatalui si intrebat daca am pretentii la mostenire (tatal meu a locuit cu bunica, dupa divort). Am spus ca da si am cerut mai multe detalii si informatii despre data exacta a mortii si intentiile celorlalti mostenitori. Am primit fel de fel de raspunsuri evazive si nu foarte elegante care mi-au dovedit ca nu se asteptau. Intre timp am aflat din alte susrse ca bunica a murit in martie anul trecut.
Din cate am inteles de la diversi, ca trebuie sau trebuia sa fac o declaratie de acceptare a mostenirii in max 1 an de la deces. Am pierdut acest drept, desi eu abia la un an si 3 sapt de la moartea bunicii am aflat ? Se mai poate face ceva ? Am hotarat sa imputernicesc un avocat sa ma reprezinte, ca domiciliez in strainatate, dar as fi vrut sa ma lamuriti daca mai e cazul sau nu sa o fac.
Am insistat la rudele mele sa imi dea copie dupa certificatul de deces si mi-au raspuns ca nu au timp. Ce pot sa fac, date fiind cele de mai sus. Va multumesc anticipat si va doresc succes in continuare.
a murit acum 3 ani tata, iar bunica acum un an si ceva. Multumesc. Deci chiar daca nu am dat declaratia de acceptare in termen de un an de la deces, nu voi fi inlaturat de la mostenire ?
Potrivit art. 1103 alin. 1 din Codul civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii, adica de la data decesului lui de cuius (defunctului).
Termenul de opţiune mai sus menţionat (de un an) curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care iasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
Neexprimarea opţiunii succesorale, în sensul acceptării sau renunţării la moştenirea lui de cuius (a defunctului), în termenul de un an stabilit de lege, este considerată renunţare la moştenire cu toate consecinţele juridice decurgând din aceasta.
Descendentii reprezinta una dintre categoriile de mostenitori legali pentru care sunt conferite o seama de avantaje, de natura sa-i privilegieze in raport de ceilalti mostenitori.
Noul cod civil reglementeaza rezerva succesorala a descendentilor in mod egal si global, fara a mai face vreo distinctie functie de numarul descendentilor care vin la mostenire.
Prevederile art 1088 NCC defineste rezerva ca fiind "jumatate din cota succesorala care, in absenta liberalitatilor sau dezmostenirilor, i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal".
Astfel stand lucrurile, cred ca toate discutiile anterioare legate de rezerva descendentilor sunt desuete.
Prin actuala reglementare se stabileste clar notiunea de rezerva ce se cuvine descendentilor, adica 1/2 din cota pe care ar fi putut-o primi in calitatea lor de mostenitori legali.
Rezulta deci ca, indiferent de situatia concreta, rezerva descendentilor va fi de 1/2x3/4 adica 3/8, cota fixa ce se va imparti intre descendenti in mod egal.
Da, tot nu am inteles. Pierd sau nu dreptul la mostenire daca nu am facut aceea declaratie de acceptare ? Acum ma chinui sa obtin copii dupa certificatele de deces ale tatalui si respectiv, bunicii, dar e complicat si dureaza. Apoi sa merg la consulat sa fac declaratii pentru ambii decedati si sa le trimit avocatului. Sa mai ma chinui sau nu ? Of, complicat .... Multumesc !