avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire in lipsa unui mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire in lipsa unui mostenitor

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema.

Bunicii mei au avut 2 copii...bunicul este decedat si nu s-a dezbatut mostenirea dupa el. De asemenea, a decedat si unchiul meu, avand ca urmasi 2 copii.

Bunica mea vrea sa-i lase tatalui meu, partea ei din "avere". Ideea era ca sa se faca acum dezbaterea dupa bunicul si ulterior bunica sa-i doneze partea ei tatalui meu.

Pentru aceasta, ar trebui sa fie prezenti sau mandatati toti mostenitorii bunicului meu: bunica, tata si cei 2 verisori. Unul din verisorii mei nu se afla in tara si se tot inventeaza motive pentru a nu transmite o procura pentru a fi mandat si prin urmare, toata "procedura" stagneaza.

Exista vreo solutie ca bunica sa-i lase tatalui meu intreaga mostenire ce-i revine, in lipsa acestei mandatari?

Multumesc
Se poate dezbate succesiunea prin instanta dupa bunicul, iar pe mostenitorii care nu au acceptat succesiunea in termen ii inlaturati de la succesiune .
Art. 1103 Noul Cod civil
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2) Termenul de opţiune curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.

Mentiune,Daca bunicul a decedat inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod civil, 1.10.2011 , termenul de acceptare este de 6 luni .
Mergeti la un cabinet de avocat cu actele de proprietate si de stare civila.
Multumesc pentru raspuns.

Judecata nu o consideram o optiune, din respect pentru memoria unchiului.

Citisem pe forum despre notiunea de "desemnare prin testament a unui legatar universal al tututor bunurilor mobile si imobile". Nu poate fi o optiune petru noi?

Cu multumiri.
Unii dintre succesori pot fi straini de succesiune prin neacceptare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! doresc cateva lamuriri legate de deschiderea mostenirii. ... Legal1228 Legal1228 Buna seara! Doresc cateva lamuriri legate de deschiderea mostenirii. Este acel termen de 1 an pentru acceptarea mostenirii, dar de cand se calculeaza acel ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata decedat iandar iandar As dori sa stiu in cit timp dupa decesul tatalui trebuie facuta succesiunea,iar daca nu se face ce se intimpla cu bunurile ramase.Cineva zicea ca daca nu se ... (vezi toată discuția)
Care este termenul de optiune succesorala? sha sha Buna ziua Vreau sa-mi spuneti si mie,va rog,care este termenul legal de optiune succesorala. Multumesc (vezi toată discuția)