Buna seara! Doresc cateva lamuriri legate de deschiderea mostenirii.
Este acel termen de 1 an pentru acceptarea mostenirii, dar de cand se calculeaza acel termen? Daca o persoana a decedat si mostenitorii nu au dezbatut mostenirea in termen de 1 an, o mai pot dezbate ulterior?
Cei care nu au ramas sa locuiasca in imobilul din masa succesorala mai au dreptul la mostenire daca nu au acceptat mostenirea in termen de 1 an si nu a fost dezbatuta notarial sau judecatoreste mostenirea in acest termen? Deci, mai exact, ma intereseaza sa stiu daca cel care nu a acceptat tacit mostenirea(nu a locuit, nu s a folosit de bunuri) mai poate accepta ulterior succesiunea(dupa trecerea termenului de 1 an), avand in vedere ca nu a fost notificat sa-si exprime optiunea si nu a inceput dezbaterea mostenirii pe nicio cale. Multumesc!
Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moștenirii.
Termenul de opțiune curge:
a) de la data nașterii celui chemat la moștenire, dacă nașterea s-a produs după deschiderea moștenirii;
b) de la data înregistrării morții în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătorești de declarare a morții celui care lasă moștenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morții sau hotărârea de declarare a morții la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moștenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocația sa la moștenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moștenirii.