avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! Doresc cateva lamuriri legate de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! Doresc cateva lamuriri legate de deschiderea mostenirii. ...

Buna seara! Doresc cateva lamuriri legate de deschiderea mostenirii.
Este acel termen de 1 an pentru acceptarea mostenirii, dar de cand se calculeaza acel termen? Daca o persoana a decedat si mostenitorii nu au dezbatut mostenirea in termen de 1 an, o mai pot dezbate ulterior?
Cei care nu au ramas sa locuiasca in imobilul din masa succesorala mai au dreptul la mostenire daca nu au acceptat mostenirea in termen de 1 an si nu a fost dezbatuta notarial sau judecatoreste mostenirea in acest termen? Deci, mai exact, ma intereseaza sa stiu daca cel care nu a acceptat tacit mostenirea(nu a locuit, nu s a folosit de bunuri) mai poate accepta ulterior succesiunea(dupa trecerea termenului de 1 an), avand in vedere ca nu a fost notificat sa-si exprime optiunea si nu a inceput dezbaterea mostenirii pe nicio cale. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Legal1228 , utilizator 08:42, 3 Februarie 2021
Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moștenirii.

Termenul de opțiune curge:
a) de la data nașterii celui chemat la moștenire, dacă nașterea s-a produs după deschiderea moștenirii;

b) de la data înregistrării morții în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătorești de declarare a morții celui care lasă moștenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morții sau hotărârea de declarare a morții la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;

c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moștenirii;

d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocația sa la moștenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moștenirii.


Buna ziua! Dar daca in termen de 1 an nu dezbate niciun mostenitor succesiunea? Se deschide automat? De catre cine? Trebuie sa fii citat?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2021
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa tata decedat iandar iandar As dori sa stiu in cit timp dupa decesul tatalui trebuie facuta succesiunea,iar daca nu se face ce se intimpla cu bunurile ramase.Cineva zicea ca daca nu se ... (vezi toată discuția)
Care este termenul de optiune succesorala? sha sha Buna ziua Vreau sa-mi spuneti si mie,va rog,care este termenul legal de optiune succesorala. Multumesc (vezi toată discuția)
In legătură cu o moștenire. suntem trei frați, ... Mihaela Cristina Banc Mihaela Cristina Banc Bună seara.In legătură cu o moștenire.Suntem trei frați, părinți sunt decedați și am aflat dintr-o altă sursă că frații mei vor să mă excludă ... (vezi toată discuția)