Tatal meu a decedat in urma cu mai putin de 6 luni. Acesta detinea o proprietate a carui act de proprietate este detinut acum de catre fratele lui. Aceasta proprietate este numai pe numele lui. Sub diferite pretexte, fratele tatalui meu nu doreste sa ne inmaneze actul de proprietate.
Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri.
1. Ce inseamna prescrierea dreptului de mostenire? Si ce presupune deschiderea succesiunii si acceptarea mostenirii. Am citit ca termenul de acceptare a mostenirii incepe din momentul deschiderii succesiunii. Deschiderea succesiunii = decesul?
2. Ce pot face in cazul in care nu detin actul pe proprietatea tatalui meu?
Dreptul de optiune succesorala, deci de acceptare a mostenirii este de 6 luni de la data decesului, momemnt al deschidderii succesiunii. Pentru a evita acest lucru puteti da o declaratie de acceptare a succesiunii si puteti solicita dezbaterea succesiunii la notariat ori in instanta unde puteti chema si pe cel care detine actul sau sa incercati sa obtineti o copie a acestui act de la autoritatea emitenta
In pofida sustragerii actului, acceptarea succesiunii (fie prin acte de acceptare tacita care pot presupune plata de impozite, instrainarea bunurilor succesorale) poate fi efectuata.
Sau poate exista o acceptare expresa , mentionata intr-o declaratie notariala.
Va puteti adresa si instantei de judecata , in vederea dezbaterii succesiunii , respectiv a iesirii din indiviziune , competenta in acest sens fiind judecatoria in a carei raza teritoriala e situat domiciliul defunctului.
Dreptul de a mosteni nu va e ingradit, daca exista o acceptare a succesiunii in termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii prin moarte , dupa cum ati precizat si dumneavoastra.
Puteti sa incercati sa solicitati de la organul emitent al actului o copie conforma cu originalul si astfel puteti dezbate mostenirea.
Deschiderea succesiuni se face la data decesului persoanei a carei mostenire se dezbate. Si nu strica , pana una alta , sa acceptati mostenirea la un notar public.
Nu insist asupra dreptului de optiune succesorala si asupra termenelor fiindca simplul fapt de a da cu matura in curtea acelui imobil va introduce in acel termen!B-)
Eu insist asupra metodelor prin care puteti obtine acel act de proprietate!B-)
Mergeti intai la un notar public din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului , deschideti succesiunea (in cazul in care nu a fost deschisa la alt notar) , chemati-i pe toti ceilalti mostenitori si dezbateti succesiunea. In cazul in care nu vin cu acel act de proprietate se vor elibera niste certificate de mostenitor fara sa fie trecute bunuri imobile ci doar bunurile mobile ce faceau parte din masa succesorala!
Cu acel certificat de mostenitor , in copie legalizata , mergeti la biroul de carte funciara si solicitati copie conforma cu originalul dupa toate inscrierile din CF pe numele defunctului. Acelasi lucru il solicitati si de la Directia Impozite si Taxe Locale din cadrul primariei. In acest fel veti obtine copie dupa eventualele proprietati ale tatalui dvs. Dupa aceea va fi o formalitate sa obtineti copii legalizate dupa actele de proprietate(fie de la notarii unde s-au autentificat , fie de la camera notarilor publici in cazul in care s-au autentificat la notariate de stat) , iar cu copiile legalizate mergeti din nou la notarul care v-a dezbatut succesiunea si vi se va elibera certificat suplimentar de mostenitor!B-)
SUCCES!
buna ziua!
pentru a evita si alte conflicte, mergeti in termenul de 6 luni la orice BNP si dati o declaratie de accepatare expresa a succesiuni de urma tatalui dvs.
in legatura cu actul de proprietate, puteti obtine un duplicat al acestuia.
Succesiune
ancfd
Va rog sa-mi spuneti daca la decesul unuia din parinti copiii
isi pastreaza cota parte din partea acestuia fara a deschide succesiune atat timp cat ... (vezi toată discuția)
Succesiune
andreeapa
Hristos a Inviat!
In urma decesului tatalui meu am inteles ca in termen de 6 luni trebuie sa accept succesiunea.
Acest lucru am inteles ca se face printr-o ... (vezi toată discuția)