avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Hristos a Inviat!

In urma decesului tatalui meu am inteles ca in termen de 6 luni trebuie sa accept succesiunea.
Acest lucru am inteles ca se face printr-o declaratie de acceptare pe care o depun la un notar.
Datele pb sunt :
-sotia defunctului si doi copii vor participa la aceatsa succesiune
-in masa succesorala sunt si niste proprietati la care am vazut ca sunt probleme cu actele
Intrebarile mele sunt:
-notarul la care depun aceatsa declaratie ,eu si ceilalti doi din aceatsa ecuatie,trebuie sa fie din acelasi oras cu tatal meu?
poate notarul sa fie si in alt oras?
-ce acte am nevoie pentru acesta declaratie de acceptare ?
-sunt mai multe feluri de accept a unei succesiuni?intreb asta pentru ca e posibil sa mai am si alte succesiuni anterioare din care provin bunuri iar actele pentru acele bunuri ridica probleme de legalitate;

Cel mai recent răspuns: F.V. Strauß , Consilier juridic 15:39, 24 Aprilie 2009
prin decesul unei persoane, legea considera deschisa succesiunea. Aceasta inseamna ca dvs aveti dreptul sa acceptati sau sa refuzati mostenirea tatalui dvs. in termen de 6 luni de la data cand ati luat la cunostinta despre acest lucru. Va trebui deci sa mergeti la un notar si sa declarati ca acceptati mostenriea tatalui dvs. Daca mai sunt insa si alti mostenitori (mama dvs, frati, surori) atunci cu totii va trebui sa mergeti la notar si sa dezbateti succesiunea. daca nu va intelegeti, va trebui atunci sa va adresati instantei de judecata.
Procedura succesorala notariala este de competenta notarului public din biroul notarial situat în circumscriptia teritoriala a judecatoriei în care defunctul si-a avut ultimul domiciliu.

Da, in teorie exista mai multe feluri de "acceptari", iar la notar aveti doua posibilitati:

Puteti accepta expres succesiunea si incheia astfel la notar o declaratie simpla, aproape tipizata in ceea ce priveste continutul. (Domnule notar, subsemnata..... in temeiul art 689 C. Civ. declar ca accept express succesiunea defunctului... decedat... cu domiciuliul...... )

Daca aveti dubii cu privire la solvabilitatea mostenirii, adica datorii la banci, ipoteci, etc puteti accepta mostenirea si sub beneficiu de inventar. De data aceasta trebuie sa faceti o evaluare provizorie a bunurilor si sa platiti niste taxe. Avantajul e ca in contul eventualelor datorii nu puteti da mai mult decat ati primit de pe urma succesiunii. (este o procedura mai rar folosita in practica)

Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
o_mores, utilizator
In principiu succesiunea se deschide la biroul notarial in a carui raza teritoriala a avut ultimul domiciliu stabil defunctul.
In cazul in care actul de acceptare a succesiunii nu se depune la acelasi birou notarial, notarul are obligatia de a verifica acest lucrul, se desesizeaza in cazul in care nu este competent, iar in cazul in care in aceeeasi raza teritoriala au fost sesizati doi notari, are intaietate primul notar investit cu deschiderea succesiunii.

In cazul acceptarii succesiunii exista doua modelitati:
1 acceptare pur si simplu, cand succesorii universali sau cu titlu universali au aceeasi raspundere ca si autorii lor, adica raspund pt neexecutarea oricarei obligatii cu toate bunurile: atat cu cele dobandite prin mostenire, activul, cat si cu bunurile proprii

2 acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar, rspunderea succesorilor p t actele juridice incheiate de autor si transmiterea lor este limitata la activul succesoral.
Am fost la notar si a spus ca nu este nevoie sa depun nici o cerere de accept a mostenirii decat daca sunt neintelegeri intre noi.

Pana la urma este nevoie de o asemenea declaratie sau nu?
actul de acceptare a unei succesiuni se poate face independent de deschiderea acesteia, prin deschidere intelegand fie faptul investirii unui notar cu dezbaterea succesiunii fie a instantei de judecata in cazul in care partile isi contesta calitatea sau se contesta bunurile cuprinse in masa. Declaratiile de acceptare a unei succesiuni facuta inaintea dezbaterii se pot face la ori birou notarial din tara daca aveti asupra dvs certificatul de deces certificatul de nastere al dvs (eventual cel de casatorie daca prin casatorie v-ati schimbat numele). Notarul care va autentifica o astfel de declaratie este obligat sa o inregistreze intr-un registru special RNOS care se tine la nivel national. In momentul in care se va dezbate efectiv succesiunea, notarul, care de aceasta data trebuie sa-si verifice competenta teritoriala, adica sa-si aiba sediul in circumscriptia judecatoriei unde si-a avut defunctul ultimul domiciliu, se va adresa acestui registru cu o cerere pentru a vedea daca s-au inregistrat pt defunctul respectiv cererri de acceptare ori de renuntare la succesiunea respectiva.Daca va adresti notarului direct pentru dezbaterea mostenirii atunci nu mai trebuie luata o declaratie de accespatre expresa in acest sens, fiind considerant acceptant chiar prin faptul solicitarii dezbaterii. Trebuie sa stiti insa ca efectul acceptarii unei succesiuni este acela de confuziune a patrimoniului dvs cu cel al defunctului, Pentru a evita acest efect puteti cum corect vi s-a recomandat, sa faceti o acceptare sub beneficiu de inventar, urmand sa raspundeti pentru pasiv doar in limta activului cules.

Alte discuții în legătură

Declaratia de acceptare a succesiunii Va rog ajutati-ma cu raspunsul la urmatoarea problema. 1. Am facut o declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiul de inventar (succesiunea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Mosteniri: termene folosite titi marina titi marina Va salut, din nou. Dupa ce am citit tratatul de drept civil- succesiuni si testamente- scris de Dan Chirica, am constatat ca, nefind de specialitate, ... (vezi toată discuția)