Va rog ajutati-ma cu raspunsul la urmatoarea problema.
1.
Am facut o declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiul de inventar (succesiunea nu a fost inca deschisa), insa notarul nu a stiut sa-mi explice CARE ESTE DEZAVANTAJUL (daca exista) in comparatie cu acceptatea pur si simplu???
2.
Potrivit art.704 Declaratia unui erede ca ia aceasta calitate sub beneficiu de inventar trebuie sa fie facuta la grefa tribunalului de prima instanta a districtului in care succesiunea este deschisa; ea trebuie sa fie inscrisa pe registrul destinat pentru trecerea actelor de renuntare.
Declaratia mea am dat-o la Timisoara si a fost inregistrata la Camera Notarilor Publici Bucuresti (unde se va dezbate succesiunea- inca nu a fost deschisa).
Este in regula?
nu puteti accepta succesiunea daca nu a fost deschisa. Succesiunea este deschisa pe data decesului lui decujus. Deci , ce fel de acceptare ati facut daca nu s-a deschis succesiunea?
av Apostu tel 0744201309
Imi cer scuze ca m-am exprimat gresit!
Succesiunea a fost deschisa prin mortea tatalui meu! Procedura succesorala nu a fost inca deschisa. Singurii mostenitori sunt eu (fiica defunctului) si actuala sotie.
Mi-am exprimat voita de a accepta succesiunea in termenul legal de 6 luni, prin aceasta declaratie de acceptare sub beneficiu de inventar. Problema (asa cum m-am exprimat si in mesajul anterior) - CARE SUNT DEJAVANTAJELE ? SE PLATESTE TAXA DE TIMBRU? (Din cate stiu daca procedura succesorala se desbate in termen de un an de la data decesului, taxa de timbru nu se mai plateste!)
Acceptarea sub beneficiu de inventar se transforma in acceptare pur si simpla a succesiunii in ce conditii?
Astept un raspuns de la dvs, deoarece notarul nu m-a putut lamuri in aceste chestiuni (incredibil!!!)
Va multumesc!
ati facut foarte bine. acceptarea sub beneficiu de inventar presupune ca raspundeti de pasivul succesoral doar in limita activului. acum puteti sta linistita pt ca fiind mostenitor sezinar aveti posesia mostenirii si nutrebuie pt a fi pus in posesie sa apelati la un notar. acceptand mostenirea sunteti mostenitor, procedura succesorala notariala fiind facultativa. puteti sta linistita
Mostenirea se deschide prin moarte, desigur, dar presupun ca va refereati ca nu ati deschis procedura succesorala. Este indicat sa va prezentati in 6 luni de la decesul persoanei in cauza la un notar de la ultimul domiciliu al defunctului pentru dezbaterea mostenirii.
Acceptarea sub beneficiu de inventar nu va scuteste de la plata taxelor notariale, la care sunteti tinuta impreuna cu ceilalti mostenitori.Avantajul este ca in cazul in care exista un pasiv succesoral, adica defunctul a lasat niste datorii in urma sa, iar aceste nu pot fi acoperite sau platite din valoarea bunurilor ramase, atunci, ca acceptant sub beneficiu de inventar, nu va trebui sa suportati aceste datorii din patrimoniul propriu.
Declaratia de acceptare sub beneficiu de inventar va merge intr-un exemplar in Registrul special de la locul unde se dezbate mostenirea (ultimul domiciliu al defunctului).
"mostenire" datorii
gregoo
Buna ziua,
In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)