avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obligatiile mostenitorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obligatiile mostenitorului

Buna,
Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare.
Speta: Un fiu unic a facut succesiune in urma decesului mamei lui si in urma acestui demers, in certificatul de mostenitor scrie ca NU a mostenit nimic( bunuri mobile sau imobile).
Dupa un an, fiul mostenitor primeste o scrisoare de la banca, in care este atentionat ca are de plata 9000 de lei, un credit de nevoi personale negarantat cu ipoteca, ramas neachitat de mama decedata.
Si acum intrebarea:
Daca unicul fiu mostenitor nu a dobandit niciun "bun" de la mama lui conform certificatului de mostenitor pe care-l detine, mai are vre-o obligatie LEGALA de a achita creditul restant al mamei?(precizez ca firma de asigurari la care a facut asigurarea in caz de deces, i-a respins dosarul, deci acest fapt nu se mai ia in calcul).
Se mai trasmit prin mostenire obligatii de genul acesta asupra unicului mostenitor legal care nu a mostenit nimic de la mama !?
Daca cineva poate sa raspunda la aceasta intrebare, cu trimitere in textul legii, platesc aporx. 200 ron.(cod iban)
Va multumesc.



Cel mai recent răspuns: ContSters219511 , utilizator 21:05, 19 August 2011
Cum a acceptat mostenirea, sub beneficiu de inventar sau expres?

Mostenirea este formata din active si pasive, in cazul dvs. ati mostenit numai pasive (datorii) si daca ati acceptat mostenirea expres aveti obligatia la plata pasivului din banii dvs. Daca ati acceptat mostenirea sub beneficiu de inventar nu mai aveti obligatia de a plati datoria.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
nu stie ce tip de succesiune a facut. banuiesc ca beneficiul de inventar e doar cu intentia de a verifica bunurile defunctei si in acest caz nu se elibereaza certificat de mostenitor.. nu?
Exista 3 tipuri de acceptare a mostenirii.
1. Acceptare pur si simpl prin declaratie autentica la notar
2. Acceptare sub beneficiu de inventare prin declaratie autentica la notar
3. Acceptare tacit a mostenirii prin administrarea si folosirea bunurilor defunctului (nu este cazul dvs.)

Spre deosebire de acceptarea pura si simpla a succesiunii in cazul acceptarii sub beneficiu de inventar nu are loc confuziunea patrimoniului succesoral si cel al succesorului, aceasta fiind oprita prin intocmirea unui inventar. Drept urmare, mostenitorul beneficiar va raspunde pentru datoriile si sarcinile propriu-zise ale mostenirii numai cu bunurile acesteia, astfel cum dispune art. 713 Cod civil.

1. Acceptare pur si simpl prin declaratie autentica la notar
2. Acceptare sub beneficiu de inventare prin declaratie autentica la notar

Sa inteleg ca in cazul 1. inseamna rennuntare la mostenire si in cazul 2. inseamna ca acceptat pasivul si activul(adica trebuie sa plateasca daca ativul e zero)?
E fix pe dos!
1. Acceptare pur si simpl prin declaratie autentica la notar

Acceptati si activul si pasivul succesoral, riscand ca pasivul succesoral sa depaseasca emolumentul mostenirii si sa fie urmarite bunurile dv. de catre creditorii defunctului.

2. Acceptare sub beneficiu de inventare prin declaratie autentica la notar

Acceptati pasivul succesoral in care intra datoriile si sarcinile mostenirii (art. 774 Codul civil) pana la concurenta cu activul, avand loc separatia de patrimonii, respectiv al autorului de al mostenitorului, in aceasta situatie neputandu-se urmari bunurile dv. de catre creditorii defunctului.

Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire credite bianca ionita bianca ionita Buna ziua! Tatal meu a decedat acum o luna si am descoperit ca avea 7 credite plus un CAR. Acum bancile ne hartuiesc pe noi copiii lui, fiind mostenitorii. ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune marinarul marinarul am un frate care s-a sinucis..a avut lipsa in gestiune..vreau sa stiu cine plateste lipsa din gestiune?? (vezi toată discuția)