avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \"Mostenire\" datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"Mostenire" datorii

Buna ziua,
In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care stipuleaza acest lucru?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Csorin , utilizator 00:52, 23 Martie 2011
In mod cert,mostenitorii vor mosteni si datoriile defunctului.Codul civil-succesiunea.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
andymaurul, utilizator
Ne referim aici la principiile dreptului succesoral, si anume ca mostenitorii mostenesc totul sau nimic, adica daca accepta mostenirea, mostenesc atat activul (bunurile mobile si imobile), cat si pasivul (adica datoriile).
Asadar, da, daca ati acceptat mostenirea, sunteti "bun de plata"!
Da, urmasii mostenesc datoria, pentru ca mostenirea se compune din bunurile si datoriile defunctului.
Potentialii mostenitori ai unei mosteniri cu datorii, au posibilitatea sa accepte mostenirea "sub beneficiu de inventar", efectul fiind acela ca datoria (pasivul) se va acoperi din bunurile (activul) mostenirii, iar mostenitorul nu trebuie sa acopere datoria din bunurile sale proprii.
daca mostenitorii accepta succesiune pur si simplu, vor mostenii si datoria, daca accepta sub beneficiu de inventar, se va plati mai intai datoria din activul succesoral iar daca va mai ramane ceva activ de impartit dupa acoperirea datoriei, va fi supusa dezbaterii succesorale!
Dupa decesul persoanei, nu a existat nici un fel de mostenire, cu o exceptie: locurile de veci de la cimitirul ghencea militari care sunt concesionate pe o perioada de 25 de ani. In cazul in care nu fac succesiune prea curand pentru aceste locuri, nu sunt obligat sa platesc creantele, corect?

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune marinarul marinarul am un frate care s-a sinucis..a avut lipsa in gestiune..vreau sa stiu cine plateste lipsa din gestiune?? (vezi toată discuția)
Declaratia de acceptare a succesiunii Va rog ajutati-ma cu raspunsul la urmatoarea problema. 1. Am facut o declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiul de inventar (succesiunea nu a fost ... (vezi toată discuția)