Buna ziua,
In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care stipuleaza acest lucru?
Va multumesc.
Ne referim aici la principiile dreptului succesoral, si anume ca mostenitorii mostenesc totul sau nimic, adica daca accepta mostenirea, mostenesc atat activul (bunurile mobile si imobile), cat si pasivul (adica datoriile).
Asadar, da, daca ati acceptat mostenirea, sunteti "bun de plata"!
Da, urmasii mostenesc datoria, pentru ca mostenirea se compune din bunurile si datoriile defunctului.
Potentialii mostenitori ai unei mosteniri cu datorii, au posibilitatea sa accepte mostenirea "sub beneficiu de inventar", efectul fiind acela ca datoria (pasivul) se va acoperi din bunurile (activul) mostenirii, iar mostenitorul nu trebuie sa acopere datoria din bunurile sale proprii.
daca mostenitorii accepta succesiune pur si simplu, vor mostenii si datoria, daca accepta sub beneficiu de inventar, se va plati mai intai datoria din activul succesoral iar daca va mai ramane ceva activ de impartit dupa acoperirea datoriei, va fi supusa dezbaterii succesorale!
Dupa decesul persoanei, nu a existat nici un fel de mostenire, cu o exceptie: locurile de veci de la cimitirul ghencea militari care sunt concesionate pe o perioada de 25 de ani. In cazul in care nu fac succesiune prea curand pentru aceste locuri, nu sunt obligat sa platesc creantele, corect?