avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \"Mostenire\" datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"Mostenire" datorii

Buna ziua,
In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care stipuleaza acest lucru?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Csorin , utilizator 00:52, 23 Martie 2011
Nu-i chiar asa.
Ce v-am scris mai sus, "acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar" nu este totuna cu "fac succesiune".
Cel mai simplu sa va documentati ce inseamna cele doua este sa cautati pe forum subiecte similare, referitoare la acceptarea sub beneficiu de inventar (este un camp de cautare in dreapta sus).
Citi putin, si reveniti cu detalii despre:
- ce n-ati inteles
- cand a decedat
- cine s-a ocupat de inmormantare?

Aceste din urma intrebari sunt importante sa ne dam seama daca dvs. ati acceptat pur si simpu mostenirea (fara beneficiul de mai sus), caz in care sunteti bun de plata.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
smeagull, utilizator
1. in cazul in care , in termen de 6 luni de la deces , nu ati dat o declaratie de acceptare sub beneficiu de inventar la un notar public , raspundeti pentru datoriile defunctului .....prezente .......sau viitoare ( ex , defunctul a fost un antreprenor , a construit ceva , si constructia se darama dupa 2 ani de la data decesului , dvs sunteti obligat la despagubiri inclusiv cu bunurile dvs personale , daca nu ati acceptat sub beneficiu de inventar , caz in care raspundeati doar cu bunurile mostenite in natura .

2. faptul ca dvs ati platit cheltuielile de inmormantare nu constituie un act de acceptare tacita , pura si simpla a mostenirii , deci din acest punct de vedere dreptul dvs de optiune este intact .

3 creditorii defunctului , in conditiile prevazute in codul civil art 706 -711, va pot obliga sa optati ( in sensul dorit ) , iar daca nu doriti sa o faceti , instanta va poate obliga sa optati acceptand pur si simplu mostnirea.

4 creditorii dvs personali pot exercita dreptul de optiune in locul dvs , prin actiunea oblica , sau retracta renuntarea facuta de dvs prin actiunea oblica , daca nu a expirat termenul de prescriptie a dreptului de optiune ( 6 luni de la deces ) , si mostenirea nu a fost acceptata , anterior , sau ulterior renuntarii de alte persoane.

5 declaratia de acceptare sub beneficiu de inventar , poate sa fie facuta doar in primele 6 luni de la deces , este doar expresa , prin act autentic , la notar , iar acceptarea pura si simpla tacita , rezultand ex : din folosinta unui bun din masa succesorala tot in termenul de 6 luni , , poate sa fie invocata in fata unui notar public / instanta, si peste 50 ani :) , dar este o acceptare pura si simpla .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune marinarul marinarul am un frate care s-a sinucis..a avut lipsa in gestiune..vreau sa stiu cine plateste lipsa din gestiune?? (vezi toată discuția)
Declaratia de acceptare a succesiunii Va rog ajutati-ma cu raspunsul la urmatoarea problema. 1. Am facut o declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiul de inventar (succesiunea nu a fost ... (vezi toată discuția)