Daca nu a acceptata succesiunea sub beneficiu de inventar, atunci mostenitorul va raspunde cu patrimoniul propriu pentru datoriile antecesorului sau. Nu are importanta ca in certificatul de mostenitor nu apare pasivul. De obicei in certificatul de mostenitor apar acele bunuri si datorii declarate de mostenitori sau care sunt cunoscute de ei la momentul dezbaterii succesiunii. Aceasta nu inseamna ca nu pot fi descoperite ulterior alte bunuri si datorii, care fac parte de asemenea din masa succesorala. Certificatul de mostenitor este un act declarativ de drepturi si nu constitutiv.
In speta dvs., mostenitorul are nu numai obligatia de a achita creditul bancar al mamei sale, dar si
dreptul de a contesta in instanta decizia societatii de asigurare de a nu onora asigurarea de viata. Daca acest refuz este unul abuziv, are mari sanse sa scape de plata datoriei prin obligarea societatii de asigurari sa o acopere.
Cu privire la plata datoriilor defunctului de catre mostenitori,
regula este enuntata de art.774 Cod Civil :
Coerezii contribuie la plata datoriilor si sarcinilor succesiunii, fiecare n proportie cu ce ia.
(Prin sintagma ”fiecare in proportie cu ce ia” nu se refera la ceea ce fiecare succesor primeste efectiv din bunurile succesorale, ci la cota succesoarala a fiecaruia. In caz contrar s-ar putea interpreta ca, intrucat nu s-a mostenit nimic, nefiind bunuri in masa succesorala, atunci nici succesorii nu vor raspunde pentru pasiv. In definitiv si datoriile se mostenesc.)
Exceptia o constituie acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar, potrivit dispozitiilor art.713 Cod Civil :
Beneficiul de inventar da eredelui avantajul:
1. De a plati datoriile succesiunii numai pina la concurenta valorii bunurilor ce el a primit; de a se scuti chiar de plata datoriilor, predind toate bunurile succesiunii creditorilor si legatarilor.
2 De a nu amesteca bunurile sale proprii cu acelea ale succesiunii si de a conserva in contra succesiunii dreptul de a cere plata creantelor sale.