avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obligatiile mostenitorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obligatiile mostenitorului

Buna,
Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare.
Speta: Un fiu unic a facut succesiune in urma decesului mamei lui si in urma acestui demers, in certificatul de mostenitor scrie ca NU a mostenit nimic( bunuri mobile sau imobile).
Dupa un an, fiul mostenitor primeste o scrisoare de la banca, in care este atentionat ca are de plata 9000 de lei, un credit de nevoi personale negarantat cu ipoteca, ramas neachitat de mama decedata.
Si acum intrebarea:
Daca unicul fiu mostenitor nu a dobandit niciun "bun" de la mama lui conform certificatului de mostenitor pe care-l detine, mai are vre-o obligatie LEGALA de a achita creditul restant al mamei?(precizez ca firma de asigurari la care a facut asigurarea in caz de deces, i-a respins dosarul, deci acest fapt nu se mai ia in calcul).
Se mai trasmit prin mostenire obligatii de genul acesta asupra unicului mostenitor legal care nu a mostenit nimic de la mama !?
Daca cineva poate sa raspunda la aceasta intrebare, cu trimitere in textul legii, platesc aporx. 200 ron.(cod iban)
Va multumesc.



Cel mai recent răspuns: ContSters219511 , utilizator 21:05, 19 August 2011
Daca nu a acceptata succesiunea sub beneficiu de inventar, atunci mostenitorul va raspunde cu patrimoniul propriu pentru datoriile antecesorului sau. Nu are importanta ca in certificatul de mostenitor nu apare pasivul. De obicei in certificatul de mostenitor apar acele bunuri si datorii declarate de mostenitori sau care sunt cunoscute de ei la momentul dezbaterii succesiunii. Aceasta nu inseamna ca nu pot fi descoperite ulterior alte bunuri si datorii, care fac parte de asemenea din masa succesorala. Certificatul de mostenitor este un act declarativ de drepturi si nu constitutiv.
In speta dvs., mostenitorul are nu numai obligatia de a achita creditul bancar al mamei sale, dar si dreptul de a contesta in instanta decizia societatii de asigurare de a nu onora asigurarea de viata. Daca acest refuz este unul abuziv, are mari sanse sa scape de plata datoriei prin obligarea societatii de asigurari sa o acopere.

Cu privire la plata datoriilor defunctului de catre mostenitori, regula este enuntata de art.774 Cod Civil :
Coerezii contribuie la plata datoriilor si sarcinilor succesiunii, fiecare n proportie cu ce ia.

(Prin sintagma ”fiecare in proportie cu ce ia” nu se refera la ceea ce fiecare succesor primeste efectiv din bunurile succesorale, ci la cota succesoarala a fiecaruia. In caz contrar s-ar putea interpreta ca, intrucat nu s-a mostenit nimic, nefiind bunuri in masa succesorala, atunci nici succesorii nu vor raspunde pentru pasiv. In definitiv si datoriile se mostenesc.)

Exceptia o constituie acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar, potrivit dispozitiilor art.713 Cod Civil :
Beneficiul de inventar da eredelui avantajul:
1. De a plati datoriile succesiunii numai pina la concurenta valorii bunurilor ce el a primit; de a se scuti chiar de plata datoriilor, predind toate bunurile succesiunii creditorilor si legatarilor.
2 De a nu amesteca bunurile sale proprii cu acelea ale succesiunii si de a conserva in contra succesiunii dreptul de a cere plata creantelor sale.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
ContSters103772, utilizator
grio_p a scris:

1. Acceptare pur si simpl prin declaratie autentica la notar
2. Acceptare sub beneficiu de inventare prin declaratie autentica la notar

Sa inteleg ca in cazul 1. inseamna rennuntare la mostenire si in cazul 2. inseamna ca acceptat pasivul si activul(adica trebuie sa plateasca daca ativul e zero)?


Nu ati inteles.

1. Acceptarea pura si simpla inseamna ca accepta mostenirea fara nici o conditie si daca datoriile sunt mai mari ca activele (cazul dvs) va plati din banii lui.
2. Acceptarea sub beneficiu de inventar este o modalitate de protectie a mostenitorului ca nu va plati din buzunarul lui datoriile defunctului.
Ambele sunt modalitati de acceptare a mostenirii, nu de refuzare. Pentru refuzarea mostenirii se da o declaratie de renuntare la mostenire.

Acum sper ca ati inteles.

Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Va mutumesc tuturor pentru raspuns deoarce ati fost foarte de treaba. Cum d-l alex munteanu m-a lamurit cel mai bine, declar subiect inchis:) toate cele bune va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire credite bianca ionita bianca ionita Buna ziua! Tatal meu a decedat acum o luna si am descoperit ca avea 7 credite plus un CAR. Acum bancile ne hartuiesc pe noi copiii lui, fiind mostenitorii. ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune marinarul marinarul am un frate care s-a sinucis..a avut lipsa in gestiune..vreau sa stiu cine plateste lipsa din gestiune?? (vezi toată discuția)