avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate.

Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra bunurilor mamei in anumit timp (am auzit de 6 luni),sa intre la drepturile de mostenitor in afara mine,fratele si tatal meu,si alte persoane (frati sau surori ale mamei,copii ai acestora,etc.)?
In cazul in care se face acest act,ce procent imi revine mie, fratelui si tatalui?
Unde trebuie facut acest act si ce persoane vor fi luate in considerare (eu,fratele meu ,tatal meu)?
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 09:39, 26 August 2008
mostenirea trebuie acceptata, tacit sau expres in 6 luni de la deces. tatal dvs. are 1/4 din averea lasata de mama, iar restul dvs cu fratele
Procedura succesorala se face prin intermediului oricarui birou notarial din localitatea unde mama dvs a decedat. Termenul de 6 luni este termenul pentru acceptarea mostenirii. Acte de acceptare a mostenirii sunt si intrarea in posesia bunurilor din masa succesorala - folosirea locuintei sau a unor bunuri mobile, plata impozitelor, acte de dispozitie.
Copiii defunctilor inlatura orice alte rude la mostenire, cu exceptia sotului supravietuitor care are dreptul la 1/4 din bunurile defunctului. In cazul dvs, tatal ia 1/4, iar dvs si fratele fiecare cate 3/8 din averea mamei. Evident, din bunurile comune ale parintilor dvs, mamei i se cuvenea doar 1/2, restul fiind in intregime al tatalui.
mostenirea se accepta in termen de 6 luni prin declaratie la notar.
Conform legislatiei civile, in 6 luni de la data decesului unei persoane, persoanele care se considera mostenitoare au optiunea de a accepta sau renunta expres la o mostenire fie printr-o declaratie expresa notariala, fie prin investirea unui notariat din localitatea unde a decedat cel pe care il mostenesc cu o cerere de deschidere/dezbatere a succesiunii.
Forme de acceptare a mostenirii :
Acceptarea pura si simpla a mostenirii poate fi expresa sau tacita, pe cand renuntarea la mostenire (care nu se confunda cu neexercitarea dreptului la optiune) si acceptarea sub mostenirii sub beneficiu de inventar nu pot fi decat exprese.
Potrivit legii, acceptarea este expresa atunci cand mostenitorul accepta mostenirea printr-un inscris autentic sau sub semnatura privata din care rezulta in mod neechivoc ca succesibilul si-a insusit in mod neechivoc calitatea de mostenitor.
Daca ati facut acte de genul celor mentionate in primul meu mesaj, inseamna ca ati acceptat tacit mostenirea, astfel ca indiferent cand veti face dezbaterea notariala a succesiunii, veti ramane mostenitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neprezentare la mostenire anamarian anamarian de la bunicul meu au ramas 8 copii nici ei nici copii lor na u stat in casa de 40 de ani, abia acum au facut succesiune cand a murit mama ,n au platit nimic ... (vezi toată discuția)
Succesiune naeprioroc naeprioroc Tatal meu a decedat in 2000 au ramas mostenitori, mama, subsemnatul si 2 nepoti (copii ai fratelui meu decedat). Averea parintilor mei consta dintr-un ... (vezi toată discuția)
Donatie caddya89 caddya89 Daca unicul mostenitor al mamei sale detine doar certificatul de deces, fara sa fi facut dezbaterea succesiunii, este posibil ca el sa doneze unei terte ... (vezi toată discuția)