avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Tatal meu a decedat in 2000 au ramas mostenitori, mama, subsemnatul si 2 nepoti (copii ai fratelui meu decedat).
Averea parintilor mei consta dintr-un apartament si niste actiuni la Sif Muntenia(nu multe).
Nepotii mei au insistat sa nu deschidem succesiunea pentru a nu o deranja pe mama care a ramas sa locuiasca in apartamentul care trebuia impartit.
Intrebarea mea este: dupa decesul mamei mele succesiunea care se va deschide va include si succesiunea dupa tata sau imparteala se va face unitar asupra intregii averi intre mine si nepoti?
Cum este mai corect sa procedez sa deschid acum succesiunea dupa tata sau sa fac o singura succesiune dupa decesul mamei mele??
Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 16:47, 27 Februarie 2010
Buna ziua. depinde cat de urgenta este problema, daca doriti sa obtineti ceva mai rapid..totusi , decesul tatalui s-a produs in anul 2000, ati facut intre timp o declaratie de acceptare a succesiunii sau macar ceva acte de acceptare tacita? dar nepotii?
Cum este mai corect..ambele variante ar fi corecte, insa nu ar fi rau sa tineti cont de linistea mamei...
parerea mea este ca nu se pune problema de corectitudine, adica sa deschideti succesiunea de pe urma unui sau ambilor parinti....
daca se ajunge la instanta, printr-o singura actiune aceasta poate constata deschisa succesiunea de pe urma unuia sau mai multi defuncti, precum si sa dispuna asupra averii ramase de pe urma respectivului sau respectivilor..
Trebuie sa faceti distinctie intre dezbaterea unei succesiuni si partajul succesoral, pentru ca sunt 2 operatiuni juridice distincte.Dezbaterea unei succesiuni presupune eliberarea unui certificat de mostenitor care stabileste masa succesorala, calitatea si intinderea drepturilor succesorale.Partajul succesoral presupune partajarea mase succesorale stabilite in certificatul de mostenitor , aici discutia comporta si alte amanunte in care nu intru ( in situatia in care intre timp s-a emis si un titlu de proprietate pe terenuri agricole de ex.) situatia este mai complexa si deci partajul succesoral presupune impartirea efectiva intre mostenitori a bunurilor conform cotelor din certificat, moment din care fiecare devine proprietar pe" bucatica " lui, si este despagubit in conditiile legii cu o sulta ce reprezinta contravalorea cotei lui , in situatia in care nu s-a putut face atribuirea in natura.Concluzie:-este necesar sa dezbateti la acest moment 2 succesiuni , de pe urma tatalui si a fratelui dvs. decedat, pentru ca nepotii vor culege partea ce ar fi revenit fratelui dvs. daca ar fi fot in viata la data dezbaterii succesiunii tatalui dvs. Cu cat trece timpul si raman nedeschise mai multe succesiuni, ca atat mai mult lucrurile se complica si devin mai costisitoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Pentru ca soarta juridica a mosternirii sa nu ramana multa vreme incerta, dreptul de optiune succesorala trebuie sa fe exercitat in termen de 6 luni, calculat de la data deschiderii mostenirii (decesul tatalui dumneavoastra in acest caz). Dreptul de optiune in acest caz se refera la prnuntarea asupra acceptarii sau renuntarii in deplina cunostinta de cauza la mostenire.
Acceptarea mostenirii poate fi de mai multe feluri:
- acceptare voluntara expresa, cand cel ce vine la succesiune isi inuseste calitatea de erede printr-un inscris autentic sau sub semnatura privata. Din inscris trebuie sa rezulte in mod neechivoc ca succesibilul si-a insusit calitatea de mostenitor.
- acceptare voluntara tacita, cand succesibilul face un act (fapt) pe care nu-l putea savarsi decat in calitatea sa de erede rezultand neindoielnic intentia sa de acceptare a mostenirii. (ex: intrarea in posesia si folosinta bunurilor succeorale, efectuarea unor lucrari care nu sunt urgente s.m.d)
- acceptarea pura si simpla fortata, care nu cred ca intereseaza in acest caz.

Asadar, mostenirea dupa tata este deschisa, nu trebuie sa o deschideti dumneavoastra, trebuie doar dezbatuta. In acest caz trebuie sa va aflati intr-una din situatiile de acceptare a mostenirii. Daca nu dezbateti mostenirea acum, aceasta va putea fi dezbatuta odata cu dezbaterea mostenirii dupa mama. Mai intai se va dezbate mostenirea dupa tata si ulterior cea dupa mama. Dezbaterea mai multor succesiuni fiind o situatie juridica mai complexa si mai costisitoare indicat ar fi dezbaterea mostenirii dupa tata acum si ulterior pe cea dupa mama.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
ContSters119945, utilizator
succesiunea se deschide prin moarte!
dezbaterea este altceva!
eu va recomand sa dezbateti cat mai repede, oricum veti avea de platit impozit catre stat de 1% din valoarea masei succesorale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Succesiune zilzi zilzi Mama a murit pe 6.07.2010 si am ramas pentru dezbaterea succesiunii tatal meu si cu mine.Noi avem o relatie foarte stransa si o buna intelegere. Nu se pune ... (vezi toată discuția)
Succesiune-donatie ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Va rog in raspuns pentru urmatoarea situatie: Ambii parinti decedati(tata 1993,mama 2010).Dinte cei 6 copii,unul decedat(are la randul lui 2 ... (vezi toată discuția)