Mama a murit pe 6.07.2010 si am ramas pentru dezbaterea succesiunii tatal meu si cu mine.Noi avem o relatie foarte stransa si o buna intelegere.
Nu se pune problema impartirii averii.
Fiind unica mostenitoare va rog sa-mi spuneti ce acte trebuie sa fac obligatoriu pentru a nu intampina dificultati in a intra in posesia mostenirii in momentul in care tatal meu se va duce la mama.
Pana la data de azi am completat o cerere la primaria orasului in urma careia vom fi chemati in fata unui notar pentru a ne fi eliberat un certificat de mostenitori.
Nu are rost sa cheltuim decat minimum de bani asa ca am rugamintea de a ma indruma in ceea ce inseamna acceptarea expresa sau acceptarea tacita.
In fata notarului ce trebuie sa facem noi ?
in fata notarului trebuie sa declarati toti mostenitorii mamei si bunurile acesteia; daca bunul estre dobandit in timpul casatoriei, se va dezbate succesiunea numai asupra a 1/2 din bun, cealalta 1/2 fiind bun propriu a tatalui d-voastra; din 1/2 a mamei, d-voastra aveti 3/4 si tatal 1/4; veti fi astfel comostenitori in indiviziune asupra imobilului in cotele stabilite prin certificatul de mostenitor; in urma decesului si a tatalui d-voastra, veti dezbate din nou succesiunea si dupa acesta si in calitate de unic mostenitor veti culege intreaga mostenire; daca locuiti impreuna cu tatal d-voastra in imobil, nu era in mod obligatoriu necesar sa dezbateti succesiunea, o puteati dezbate dupa decesul tatalui d-voastra - de pe urma ambilor, considerandu-se ca ati acceptat mostenirea in mod tacit.
avocat Cristina Popescu
Condoleante! Deocamdata este bine sa dezbateti mostenirea dupa mama dumneavoastra. Drepturi succesorale asupra bunurilor mamei veti avea dumneavoastra (intr-o cota de 3/4) si tatal (intr-o cota de 1/4). Abia dupa ce va deceda tatal dumneavoastra veti avea dreptul si asupra partii lui.
Putin probabil sa fiti chemata la un notar. Daca vreti sa dezbateti succesiunea este bine sa mergeti dumneavoastra cu tatal la un notar si el o sa va spuna de ce acte aveti nevoie. Se recomanda sa dezbateti succesiunea in primii doi ani de la deces ca sa nu platiti impozit la stat, si de asemenea sa mergeti la notar sa acceptati succesiunea in primele 6 luni de la deces - adica sa dati o declaratie ca sunteti de acord sa preluati bunurile mamei.
Acceptarea expresa a mostenirii inseamna ca dati aceasta declaratie de care am vorbit mai sus, iar acceptarea tacita a mostenirii inseamna ca faceti practic ceva fapte din care sa rezulte ca vreti sa ramaneti cu bunurile mamei (folositi bunurile, platiti impozitele etc.).
buna ziua.
condoleante.
cel mai indicat ar fi ca ulterior dezbaterii succesiunii sa faceti si un act de partaj cu tatal dvs.
dvs sa culegeti nuda proprietate, tatal sa isi rezerve un drept de uzufruct asupra imobilului.
Multumesc pentru raspuns,dar eu intrebam "daca nu intreprindem nimic -nu facem succesiunea-"
fiind unic copil la parinti - unic mostenitor- e obligatoriu sa impart cu tatal meu acu si sa incheiem acte cu ce ne revine? sau pot sa stau linistita pana cand tatal meu se va duce .......si atunci raman automat cu tot ce este.
Mentionez ca eu am familie si locuiesc separat .
Succesiune
padurar
Tatal meu a decedat in urma cu mai multi ani aproximativ 20 ani , sunt unicul fiu si nu s-a facut succesiunea si nici certificate de mostenitor nu s-au ... (vezi toată discuția)