avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Mama a murit pe 6.07.2010 si am ramas pentru dezbaterea succesiunii tatal meu si cu mine.Noi avem o relatie foarte stransa si o buna intelegere.
Nu se pune problema impartirii averii.
Fiind unica mostenitoare va rog sa-mi spuneti ce acte trebuie sa fac obligatoriu pentru a nu intampina dificultati in a intra in posesia mostenirii in momentul in care tatal meu se va duce la mama.
Pana la data de azi am completat o cerere la primaria orasului in urma careia vom fi chemati in fata unui notar pentru a ne fi eliberat un certificat de mostenitori.
Nu are rost sa cheltuim decat minimum de bani asa ca am rugamintea de a ma indruma in ceea ce inseamna acceptarea expresa sau acceptarea tacita.
In fata notarului ce trebuie sa facem noi ?

Cu stima
Zetu Liliana
:O
:(
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 12:27, 14 Septembrie 2010
in fata notarului trebuie sa declarati toti mostenitorii mamei si bunurile acesteia; daca bunul estre dobandit in timpul casatoriei, se va dezbate succesiunea numai asupra a 1/2 din bun, cealalta 1/2 fiind bun propriu a tatalui d-voastra; din 1/2 a mamei, d-voastra aveti 3/4 si tatal 1/4; veti fi astfel comostenitori in indiviziune asupra imobilului in cotele stabilite prin certificatul de mostenitor; in urma decesului si a tatalui d-voastra, veti dezbate din nou succesiunea si dupa acesta si in calitate de unic mostenitor veti culege intreaga mostenire; daca locuiti impreuna cu tatal d-voastra in imobil, nu era in mod obligatoriu necesar sa dezbateti succesiunea, o puteati dezbate dupa decesul tatalui d-voastra - de pe urma ambilor, considerandu-se ca ati acceptat mostenirea in mod tacit.
avocat Cristina Popescu
Condoleante! Deocamdata este bine sa dezbateti mostenirea dupa mama dumneavoastra. Drepturi succesorale asupra bunurilor mamei veti avea dumneavoastra (intr-o cota de 3/4) si tatal (intr-o cota de 1/4). Abia dupa ce va deceda tatal dumneavoastra veti avea dreptul si asupra partii lui.
Putin probabil sa fiti chemata la un notar. Daca vreti sa dezbateti succesiunea este bine sa mergeti dumneavoastra cu tatal la un notar si el o sa va spuna de ce acte aveti nevoie. Se recomanda sa dezbateti succesiunea in primii doi ani de la deces ca sa nu platiti impozit la stat, si de asemenea sa mergeti la notar sa acceptati succesiunea in primele 6 luni de la deces - adica sa dati o declaratie ca sunteti de acord sa preluati bunurile mamei.
Acceptarea expresa a mostenirii inseamna ca dati aceasta declaratie de care am vorbit mai sus, iar acceptarea tacita a mostenirii inseamna ca faceti practic ceva fapte din care sa rezulte ca vreti sa ramaneti cu bunurile mamei (folositi bunurile, platiti impozitele etc.).
buna ziua.
condoleante.
cel mai indicat ar fi ca ulterior dezbaterii succesiunii sa faceti si un act de partaj cu tatal dvs.
dvs sa culegeti nuda proprietate, tatal sa isi rezerve un drept de uzufruct asupra imobilului.
Multumesc pentru raspuns,dar eu intrebam "daca nu intreprindem nimic -nu facem succesiunea-"
fiind unic copil la parinti - unic mostenitor- e obligatoriu sa impart cu tatal meu acu si sa incheiem acte cu ce ne revine? sau pot sa stau linistita pana cand tatal meu se va duce .......si atunci raman automat cu tot ce este.
Mentionez ca eu am familie si locuiesc separat .

o zi buna va doresc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
buna ziua.
cel ami bine ar fi sa transati acum problema.
desi prematur acum, tatal dvs s-ar putea recasatori,noua sotie mostenitoare etc...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi-au murit amândoi părinții și sunt unicul moștenitor. de ce trebuie să dezbat două succesiuni? dan66aurel dan66aurel Mama a decedat in noiembrie 2012, tata a decedat in mai 2017, nu am facut succesiune dupa mama si am demarat acum dupa ce a decedat si tata. Am mers la un ... (vezi toată discuția)
Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama decedata tata vitreg miky68 miky68 mama a decedat acum 5 zile si a ramas sotul ei care este tatal vitreg pentru mine si fratele meu .Ce trebuie sa fac pentru a nu pierde dreptul de mostenitor ... (vezi toată discuția)