avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mi-au murit amândoi părinții și sunt unicul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mi-au murit amândoi părinții și sunt unicul moștenitor. De ce trebuie să dezbat două succesiuni?

Mama a decedat in noiembrie 2012, tata a decedat in mai 2017, nu am facut succesiune dupa mama si am demarat acum dupa ce a decedat si tata. Am mers la un notar cu toate actele pe care mi le-a cerut si intrun final mi-a spus ca trebuie sa fac intai succesiunea dupa mama pentru care trebuie sa platesc un impozit la stat de 1% din valoarea mostenirii si dupa aceea fac si dupa tata. Intrebarea mea este de ce ma pune sa fac doua succesiuni daca sunt singurul mostenitori ca sa ma puna sa platesc doua taxe notariale plus acest impozit ? Ce pot sa fac sa nu fac decat o singura succesiune, pentru ca am citit pe undeva pe net ca la mama as putea sa invoc acceptarea tacita a succesiunii dar nu stiu ce legi sa invoc ?
Ultima modificare: Joi, 21 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 07:55, 26 Septembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt doua pentru ca succesiunea se deschide la moartea fiecaruia.
Pe mama dvs ati mostenit-o dvs si tatal, Pe tata il mosteniti doar dvs.
Impozitul de 1% din valoarea mostenirii se plateste pentru ca au trecut mai mult de 2 ani de la deces.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti face o singura succesiune, pentru ca imobilul e al ambilor parinti, Deci sunt doi proprietari, doua succesiuni.
Prima consta in cota de 1/2 a mamei, pe care o mosteniti dvs (3/4) si tatal (1/4)
Iar a doua consta in cota de 5/8 a tatalui (1/4 din jumatatea mamei + jumatatea tatalui), pe care o mosteniti dvs ca unic fiu.
Acceptarea tacita nu valoreaza dezbatere de mostenire.
Daca Ionel a facut acte de acceptare tacita, nu inseamna ca si detine un act de mostenitor.
Impozitul la stat de 1% se achita pentru ca nu ati dezbatut succesiunea dupa mama in termen de 2 ani de a data decesului.
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si daca nu am banii ca sa platesc desi am depus toate actele ce se intampla ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu aveți bani , puteți amână dezbaterea succesiunii pe mai târziu. Atenție doar sa u treacă doi ani calculați dd la decesul tatălui, pt ca at vezi plăti 1%din valoarea masei succesorale cu titlu de impozit, și pt succesiunea după tatal dvs.

Alte discuții în legătură

Mostenire - succesiune nedezbatuta, consecinte crissa1 crissa1 Daca tata detine o casa din prima casatorie, mama mea decedand ,iar eu nu am deschis o succesiune in privinta mostenirii, tatal meu s-a racasatorit . Daca ... (vezi toată discuția)
Testament so2ro so2ro Buna ziua, O familie are 3 copii. Tatal e decedat, ramane doar mama cu cei 3 copii. Nu se face succesiunea dupa moartea tatalui. Mama lasa prin testament ... (vezi toată discuția)
Succesiune zilzi zilzi Mama a murit pe 6.07.2010 si am ramas pentru dezbaterea succesiunii tatal meu si cu mine.Noi avem o relatie foarte stransa si o buna intelegere. Nu se pune ... (vezi toată discuția)