avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Daca unicul mostenitor al mamei sale detine doar certificatul de deces, fara sa fi facut dezbaterea succesiunii, este posibil ca el sa doneze unei terte persoane partea care i se cuvine?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 23:05, 4 Mai 2008
Donaţia presupune transferul dreptului de proprietate asupra unui bun, ori dacă nu s-a dezbătut succesiunea şi nu a primit certificatul de moştenitor, nu a dobândit un drept de proprietate asupra averii succesorale, astfel că, nefiind proprietar pe aceste bunuri nu le poate înstrăina pentru că nu le are!!!!;)
Chiar dacă este unic moştenitor, acesta are calitatea de succesibil şi trebuie ca în termenul de opţiune succesorală de 6 luni de la deschiderea succesiunii, erspectiv 6 luni de la decesul mamei să accepte expres sau tacit succesiunea. Acceptarea expresă se face prin declaraţie la notar, caz în care va obţine şi certificatul de moştenitor şi devine succesor, iar acceptarea tacită constă în acte sau fapte de administrare a bunurilor succesorale ca un adevărat proprietar.
Dacă în acest termen de opţiune succesorală, nu acceptă succesiunea se consideră că renunţă la aceasta şi din acel moment devine străin de succesiune, astfel încât succesiunea se declară vacantă şi averea succesorală va intra în patrimoniul statului......#-o#-o#-o
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
caddya89 a scris:

Daca unicul mostenitor al mamei sale detine doar certificatul de deces, fara sa fi facut dezbaterea succesiunii, este posibil ca el sa doneze unei terte persoane partea care i se cuvine?
multumesc


In aceasta situatie, nu este posibil sa doneze unei terte persoane vreun bun. Mai intai trebuie sa dezbata succesiunea si apoi poate sa instraineze bunurile mobile si/sau imobile asupra carora dobandeste dreptul de proprietate.
Mama persoanei in cauza a decedat acum 7 ani. Sa inteleg ca acum ei nu ar putea sa obtina ceritificatul de mostenitor si nici sa beneficieze de bunurile mamei sale?
Dacă nu a acceptat succesiunea în termenul de opţiune succesorală de 6 luni de la decesul lui de cuius, atunci rămâne acceptarea tacită a acesteia care, aşa cum am afirmat anterior, se poate dovedi prin orice act de administrare a bunurilor succesorale, rămase după defunctă: plata impozitelor, continuarea folosinţei imobilului în care a locuit mama etc. În acest caz, va putea merge la notar şi acum şi va putea solicita dezbaterea succesiunii.:D
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Acest mostenitor doreste sa imi faca mie act de donatie. El zice ca sunt taxe notariale mici, desi eu prefer actul de vanzare-cumparare. Nici nu ma aflu in tara. In aceasta situatie, ar putea sa se prezinte singur la notar(in alta parte decat la locul de domiciliu al imobilului) in absesnta mea, sa faca actul de donatie asa cum vrea el?

Alte discuții în legătură

Casa gabita2000 gabita2000 am si eu o intrebare. noi suntem 5 frati. Daca eu merg la un avocat pot sa rezolv ca toata casa sa fie trecuta e numele meu? pot sa o pun pe mama sa semneze, ... (vezi toată discuția)
Nelamurire,optiune succesorala C. Maria C. Maria Buna ziua, Problema mea suna in felul urmator: in 1998 mi-a murit mama, dar nu am facut o acceptare a succesiunii,nici expresa,nici tacita in termenul de 6 ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)