In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un notar), altfel se desemneaza un notar din oficiu... Exista un singur bun pt care ar trebui facuta succesiunea: apartamentul in care locuim in prezent, al carui contract de vanzare-cumparare este pe numele tatalui si al mamei; mostenitori suntem 4 fiice si sotia.
Unele persoane mi-au spus ca n-ar fi obligatorie succesiunea, mi-au dat cazuri de succesiune nefacuta timp de ani de zile, fara sa se fi intamplat nimic...; altii mi-au zis ca succesiunea ar fi necesara doar in cazul vanzarii apartamentului...
M-am interesat si la un notar, am inteles ca in prezent "jumatate de apartament este fara stapan", de aceea ar trebui facuta succesiunea, existand riscul ca aceasta parte sa fie luata de stat (:-/), dar ca nu exista (inca) o lege care sa spuna ce se intampla in caz de neefectuare a succesiunii...:-/
Asadar, as dori sa obtin lamuriri in ce priveste notarul "din oficiu" (in caz de neefectuare in 6 luni), daca este sau nu este obligatorie succesiunea (in cazul nostru) acum (inainte de cele 6 luni), care ar fi consecintele neefectuarii succesiunii si in baza carei legi... Multumesc mult!
buna ziua .
in termen de 6 luni de la decesul defunctului, succesorii tr. sa dea declaratie la notar, de acceptare a succesiunii;
pt. aceasta declaratie se plateste o taxa fixa.
succesiunea este imprescriptibila, ea putand fi dezbatuta oricand. singurul dezavantaj il consituie faptul ca, in caz de nedezbatere a succesiunii in termen de doi ani de la decesul defunctului, notarul va va percepe impozitul de 1% din valaorea masei succesorale .
astfel incat, ce tr. dvs. sa faceti este sa va adresati unui notar, pt. a da declaratie expresa de acceptare a succesiunii .
ulterior cand veti dori puteti proceda la dezbaterea succesorala .
Succesiunea se poate dezbate oricand. Termenul de 6 luni este termenul de acceptare a succesiunii (care poate fi fie expresa - declaratie notariala-, fie tacita). In cazul in care toti mostenitorii sunt de acord cu impartirea succesiunii, va recomand ca in urmatorii 2 ani sa va prezentati la notarul public in raza caruia defunctul a avut ultimul domiciliu (unde banuesc ca se afla si imobilul la care dvs. ati facut referire) pentru deschiderea procedurii succesorale notariale.
Dezbaterea succesiunii nu este obligatorie. Obligatorie este doar acceptarea ei in termenul de 6 luni de la deces, daca doriti sa mosteniti.
Totusi, notarul sesizat din oficiu este obligat sa citeze mostenitorii, iar daca acestia nu solicita dezbaterea succesiunii el este obligat sa calculeze impozitul datorat de mostenitori si sa-l comunice administratiei fiscale in vederea impunerii mostenitorilor. Bineinteles, asta abia dupa expirarea termenului de scutire de impozit prevazut de codul fiscal.
Nu este obligatorie dezbaterea succesiunii in termen de 6 luni decat pentru obtinerea dreptului de mostenitor al succesibililor care nu au posesia apartamentului respectiv. Dar, aceasta se poate rezolva si printr-o simpla declaratie autentica la notar de acceptare a succesiunii dupa defunct, facuta in cele 6 luni de la decesul defunctului, ce constituie termenul de optiune succesorala in care se poate accepta succesiunea.
Dar, dezbaterea succesiunii se poate face oricand, si dupa expirarea termenului de optiune succesorala, cu dezavantajul ca:
- taxele notariale vor fi mai mari ;
- daca nu exista intelegere intre succesibili, cei care nu au acceptat tacit sau expres succesiunea dupa defunct, indiferent de calitatea acestora (descendent, sotie supravietuitoare) pierd dreptul de a-l mosteni pe defunct, deoarece poate fi invocata oricand de mostenitorii acceptanti exceptia lipsei calitatii de mostenitor al celor ce nu au acceptat tacit sau expres succesiunea in termen de 6 luni dupa decesul defunctului.
De regula, dupa data decesului unei persoane, la Primarie se intocmeste Anexa 1 cu succesibilii defunctului si se repartizeaza dosarul unui notar in vederea dezbaterii succesiunii. Daca aveti o alta preferinta, puteti solicita ca dezbaterea sa o faca alt notar, numai daca notarul investit din oficiu este de acord.
Astfel, daca doriti ca dezbaterea succesiunii sa o faca un anume notar, imediat dupa decesul acelei persoane trebuie sa mergeti la acel notar si sa depuneti o cerere in acest sens, pentru ca sa nu fie numit un notar din oficiu. ;)
MULTUMESC TUTUROR pt. raspunsuri!
Ca sa ma asigur ca am inteles:
- "Nu este obligatorie dezbaterea succesiunii in termen de 6 luni decat pentru obtinerea dreptului de mostenitor al succesibililor care nu au posesia apartamentului respectiv." - din categoria acestor "succesibili" am face parte noi, fiicele?(contractul apartamentului fiind si pe numele mamei)
- "dezbaterea succesiunii" inseamna impartirea apartamentului intre mostenitori? deci, daca in prezent noi continuam sa locuim (impreuna) in apartament si nu ne intereseaza impartirea lui, nu avem treba cu dezbaterea succesiunii, nu?
- "cei care nu au acceptat...succesiunea...pierd dreptul de a-l mosteni pe defunct", ; deci inteleg ca declaratia de acceptare o face fiecare descendent? sau totusi e o singura declaratie, comuna?
- in legatura cu notarul din oficiu si Anexa 1: de la Primarie m-au trimis intai la un notar, sa ma informez (de taxe, procedura...), dupa care spuneau ca vom completa Anexa; dar, daca nu vrem dezbaterea succesiunii, dupa declaratia de acceptare mai trebuie sa intocmim Anexa?:-/
Multumesc pt. rabdare...:)
Citatie succesiune
stefan44
Buna ziua!
In urma cu 4 luni a decedat tata.Mas succesorala se compune din terenuri arabile.Mostenitorii /mama si noi,doi fii/ ne-am inteles ca dezbaterea ... (vezi toată discuția)