avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu testament autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu testament autentic

In urma decesului defunctul a lasat un testament autentificat la notariat prin care lasa intreaga avere pe numele unei persoane cu care a locuit 21 ani fara a fi casatoriti.In discutie este un apartament cumparat de catre defunct in anul 1991 dupa ce a divortat de fosta sotie cu care a avut un copil. Intrebarea este ce sanse de castig are fiica decedatului daca va contesta testamentul si daca se deschide succesiunea unde sa se faca la notar sau la judecatorie?
Cel mai recent răspuns: hose , utilizator 09:42, 6 Iunie 2011
daca fata nu se face vinovata de tentativa de omor la viata parintelui decedat, de grave prejudicii morale in dauna memoriei parinteluisau alte fapte la adresa acestuia va putea in instanta sa conteste testamentul. contestatia se face pe motiv de incalcare a rezervei succesorale , ca unic copil are dreptul la jumatate din apart daca era bun exclusiv al decedatului. deci jumatate din bunurile lui proprii. daca detinea 50% din apart fata primeste un sfert. . problema este ca tb sa plateasca taxa jud de timbru. respectiv 3% din valoarea bunurilor. ar fi bine sa-si angajeze si un avocat. oricum o parte din cheltuielile de judecata le va recupera.
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
baietzika, utilizator
Pe mine ma intereseaza ce sanse are cea cu testamentul si cum ar putea sa ramana cu apartamentul daca fiica nu a mai fost pe acasa de 21 de ani este in strainatate.
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
hose, utilizator
Nu va putem spune cu exactitate aici, pe acest forum, ce sanse de castig are fiecare parte pentru ca nu stim detalii esentiale legate de speta: daca defunctul mai avea si alte bunuri care pot intra in masa succesorala, daca mai sunt si alti mostenitor, etc.
Dar, asa cum v-a spus si colegul de mai sus, in masura in care defunctul nu mai avea alte bunuri (decat respectivul apartament), fiica poate ataca in instanta respectivul testament, ca urmare a incalcarii rezervei succesorale (adica faptul ca ea, ca mostenitoare legala, nu mai are ce mosteni).
Iar daca partile se inteleg, succesiunea poate fi dezbatuta foarte simplu la notar. daca nu, aveti la dispozitie calea instantei.
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
Paula Tudor, Consilier juridic
Fiica decedatului a accceptat expres mostenirea sau a facut acte de acceptare tacita in cele 6 luni de la deces?
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
avvalentina, utilizator
mai este un aspect de care trebuie sa tina seama aceasta fiica si anume: reductiunea testamentului poate fi ceruta intr-un termen de 3 ani de la data decesului acestuia.

Alte discuții în legătură

Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Testament so2ro so2ro Buna ziua, O familie are 3 copii. Tatal e decedat, ramane doar mama cu cei 3 copii. Nu se face succesiunea dupa moartea tatalui. Mama lasa prin testament ... (vezi toată discuția)
Testamente lasate unui nepot. dreptul (partial sau deplin) al mostenitorului rezervatar grad i? Tetriss Tetriss Buna ziua Sunt singurul nepot (fiu al parintilor) in familie. Problema sta in felul urmator: Bunicii din partea mamei au decedat, dar ambii mi-au lasat ... (vezi toată discuția)