avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamente lasate unui nepot. Dreptul (partial sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamente lasate unui nepot. Dreptul (partial sau deplin) al mostenitorului rezervatar grad I?

Buna ziua

Sunt singurul nepot (fiu al parintilor) in familie. Problema sta in felul urmator:

Bunicii din partea mamei au decedat, dar ambii mi-au lasat un testament (fiecare in parte). Relația dintre bunici și mama mea nu a fost una excelentă, și ținând mai mult la mine + având in vedere comportamentul putin coleric al maica-mii , au hotarat sa faca testamentele. Acum, maica-mea a preluat fraiele, spunand ca ,,totul este al ei” fiind chiar în situatia ca acele testamente sa fi fost rupte. Am mai multe intrebari:

1. În cazul în care nu dețin fizic aceste testamente (posibil au fost rupte la scurt timp dupa decesul relativ recent al bunicii), ce sanse sunt să existe o evidență la biroul notarial unde s-au facut testamentele? Vorbim de testamente autentice (nu olograf).
Mentionez ca testamentele au fost facute cand eram minor (10-12 ani)

2. Ce sansă am, intr-o instanta de judecata, sa-mi revendic drepturile lasate legal de catre bunici, prin testament, dupa mostenitorii rezervatari de grad I (maica-mea). Care sunt aceste drepturi?
3. În privința bunurilor mobile și imobile, ce drept am asupra lor (în ciuda moștenirii legale a mostenitorului rezervatar grad I, există obligatia ca maica-mea sa aibe acceptul meu pentru instrainarea/vinderea bunurilor de mai sus?).

In general vorbind, eu, ca beneficiar al testamentului, am un cuvant de spus in ceea ce priveste orice bun mentionat in act?

Sunt constient ca maica-mea are cota parte, indiferent de dorinta bunicilor (prin lege), dar sunt acestea depline?

Nu am crezut vreodata ca am sa ajung in instanta cu persoana care mi-a dat viata. Asta e.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
Tetriss, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cand au decedat bunicii?
Mergeți cu certificatul de deces si cu actele de stare civilă. Buletin la notarul care a autentificat testamentele. Acestea se afla in arhiva notarului.
Pana nu dezbateti succesiunea fie la notar, fie in instanța, niciunul dintre Dvs nu poate instraina bunurile din masa succesorala.
In mod normal testamentul trebuia inregistrat de catre notar in Registrul national, iar pe de alta parte trebuie sa existe si in arhiva notarului unde s-a facut. Aveti la dispozitie o actiune in revendicare patrimoniala cu privire la bunurile lasate prin testament, insa mama dvs. poate opune rezerva succesorala legala si anume jumatate din cat i se cuvenea in mod legal, restul ar trebui sa va revina dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acum 10 -12 ani nu exista Registrul național .....atenție, se găsește insa in arhiva notarului., oricum testamentul este un act secret conținutul lui nu se înregistrează nicăieri ci doar faptul ca exista si cine l a facut.
Asa este aveti perfecta dreptate cu privire la registrul national. @joha vreau sa va intreb, sa presupunem ca legatarul gaseste testamentul la notarul respectiv. Cum intra legatarul in posesia de fapt a obiectului legatului, prin certificat de mostenitor sau cum, trebuie sa se deschida mostenirea? notarul poate opune din oficiu rezerva succesorala sau cel lezat trebuie sa o faca? Multumesc.
In primul rând nu știm care este data decesului bunicilor. Este posibil ca mama deși rezervatara sa nu fi acceptat succesiunea nici expres prin declarație autentica nici tacit si dacă vor merge in instanța si se va proba acest lucru, succesiunea va fi testamentara si o va culege nepotul, respectiv userul.
Dacă fiica defunctilor a acceptat succesiunea ea poate, deci nu este OBLIGATORIU sa ceara reductiunea testamentului. Pe cale amiabila sau in instanța, in atenție acțiunea in reductiune are un termen de prescripție de 3 ani de la data deschiderii mostenirii.
Notarul ca si judecătorul nu poate sa opună nimic . Aceasta este o opțiune a succesibililor.
Testamentul nu este act de proprietate, in baza acestui testament sau si in baza lui dacă mama va cere reductiunea acestuia si se va si face aceasta reductiune, se va elibera la notar certificat de mostenitor fie cu natura succesiunii testamentara, dacă mama se dovedește ca este straina de succesiune, fie certificat de mostenitor cu natura a succesiunii legală si testamentara. La fel la instanța se va da o hotarâre in acest sens dacă se va ajunge acolo.

Alte discuții în legătură

Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)
Art.841 c.civ. sarm07opr sarm07opr Va rog sa-mi explicati si mie urmatoarea speta in conformitate cu art.841 Cod Civil. Strabunica a avut trei copii(doi baieti si o fata). La randul lor copii ... (vezi toată discuția)
Testament promocris promocris Buna ziua . Pe scurt povestea mea ar fi asa: In urma cu 10 luni tatal meu a decedat si a fost deschisa succesiunea la un notar .Fiind trei frati m-am ... (vezi toată discuția)