avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTAMENT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTAMENT

Buna ziua .
Pe scurt povestea mea ar fi asa:
In urma cu 10 luni tatal meu a decedat si a fost deschisa succesiunea la un notar .Fiind trei frati m-am asteptat ca totul sa se rezolve conform procedurilor in vigoare .La notar am aflat cu stupoare ca tatal meu are un testament in care l-a numit legatar universal pe un nepot (care este fiul unui frate de-al meu vitreg). Testamentul nu l-am vazut fiindca succesiunea nu a mai continuat iar notarul nu a vrut sa-mi dea o copie dupa testament
Intrebarea mea este daca pot ataca in instanta acest testament si care ar fi articolele din Codul Civil care m-ar ajuta in acest sens ?
Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 22:47, 17 Octombrie 2014
cu sau fara testament succesiunea trebuie dezbatuta....nu inteleg de ce a oprit notarul procedura? copii sunt mostenitori rezervatari deci ei primesc parte chiar cu testament. daca doriti contestarea lui va trebui intai sa vedeti actul apoi sa vedeti pe ce motive vreti sa il atacati, abia apoi puteti incadra in drept acele motive.
notarul a oprit provceduca ca nu v-ati inteles.doar prin instanta se poate rezolva
Poate m-am exprimat eu gresit, nu stiu ce s-a intamplat cu procedura succesiunii pentru ca eu nu am mai participat(si nici fratele meu bun) . Inteleg ca eu si fratele meu (noi suntem copii din alta casatorie) nu putem fi indepartati total din mostenire, chiar daca exista un testament unde nu suntem mentionati, avand dreptul la o cota parte din masa succesorala .
Ce imi recomandati sa fac mai departe ?As vrea sa vad testamentul, dar notarul a spus ca nu poate sa-mi dea o copie, ci trebuie dezbatut de fata cu toti mostenitorii .
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2014
promocris, utilizator
Trebuie sa demarati litigiu pentru contestarea testamentului, respectiv anularea lui in ceea ce priveste rezerva dvs.
Pentru litigul va trebuie avocat, de aceea ar fi bine sa gasiti pe cineva acum, iar avocatul va sti si cum sa discute cu noatrul.
Sunt doua aspecte aici:
1. Actiune de anulare a testamentului in instanta, insa daca acesta este autentic aveti sanse minime.
2. Reductiunea testamentului pentru cota de rezerva succesorala ce vi se incalca prin liberalitatea facuta de defunct, care se poate face pe doi cai:
- amiabila , la notar, in cadrul dezbterii succesiunii, daca toti mostenitorii legali si testamentari se inteleg
- in instanta, in caz de neintelegere intre mostenitori. Actiunea de reductiune in instanta se prescrie in 3 ani de la decesul autorului sau de la momentul de la care mostenitorii au aflat de existenta testamentului.

Sunt doua probleme distincte , dvs trebuie sa va ganditi ce doriti sa faceti.

Alte discuții în legătură

Probleme succesiune - testamentul poate fi atacat? Ujub Ujub Printr-un testament notarial în 2005 mama mea a lăsat legatarului(fratelui cel mai mic din 5 fraţi existenţi)cam trei sferturi din averea totală ... (vezi toată discuția)
Atacare de testament Cali55 Cali55 Buna ziua, matusa mea, sora tatalui meu decedat nu este casatorita si nu are copii. Eu sunt singura nepoata. A facut in schimb testament in favoarea unei ... (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)