avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare de testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare de testament

Buna ziua, matusa mea, sora tatalui meu decedat nu este casatorita si nu are copii. Eu sunt singura nepoata. A facut in schimb testament in favoarea unei nepoate de var. Pot ataca testamentul? Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:23, 27 Martie 2018
Nu puteti ataca testamentul. Testamentul poate fi atacat (poate fi ceruta reductiunea testamentului) numai de catre mostenitorii rezervatari ori de catre mostenitorii lor, ori dvs nu va incadrati in aceste categorii. Puteti cere constatarea nulitatii testamentului daca aveti impresia ca acesta nu a fost incheiat valabil, dar probabil ca nu la asta v-ati referit in intrebarea dvs.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Numai mostenitorii rezervatari(sot/sotie supravietuitoare,descendentii/ascendentii defunctului)pot ataca testamentul daca prin dispozitiile testamentare se incalca rezerva succesorala.
Stop. De principiu, orice act este atacabil in justitie. Nu e vorba doar de reductiune.... Testamentul poate fi atacat pe vicii de consimtamant, ...Daca este olograf, scris datat si semnat de mana testatorului, poate fi contestat in instanta ca neapartinand testatoarei, nu este scrisul ei etc....
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este foarte probabil ca testamentul sa fi fost incheiat in forma autentica, la notar.
La fel de posibil este ca la incheierea testamentului in forma autentica sa fi fost prezenti unul sau doi martori, care pot atesta ca testatoarea a avut discernamant, nu a fost obligata si ca realmente aceasta a fost vointa ei.
In aceste imprejurari, sa demonstrezi niste vicii de consimtamant....
Doar daca defuncta a avut vreo vila in Miami, ar merita efortul de a te implica intr-un proces cu slabe sanse de reusita.
Atat timp cat nu se precizeaza ce fel de testament este si cum a fost intocmit...de principiu se expun toate posibilitatile si nu le limitezi sau le ingradesti. Forumul ofera raspunsuri generale, de la caz la caz se apleaza la profesionisti pentru a rezolva situatiile concrete.
Faptul ca exista 2 martori care au asistat la autentificarea testamentului nu-l face mai autentic decat cel facut fara 2 martori. Agentul instrumentator, adica notarul public, este cel care atesta ca a luat consimtamantul partii si acesta a fost neviciiat.
Un testament autentic este mai greu de anulat in instanta intr-adevar, dar asta nu inseamna ca nu se poate anula.

Alte discuții în legătură

Mostenire iulianamaria iulianamaria Buna ziua. Am o intrebare. De un an de zile am grija de o batrana, care e si vecina cu mine. Tot acum un an, am fost impreuna la un notar si a semnat un ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament ASPAZIA ASPAZIA Mentionez ca sunt legatara universala a tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei care m-a crescut. Am fost in tutela dansei pina la terminarea ... (vezi toată discuția)
Donatia se poate ataca? lia sfercea lia sfercea un testament care a fost facuta in 2010 iunie, se poate ataca? daca da care este termenul de prescriptie ? testamentul a fost facut de matusa catre nepot. ... (vezi toată discuția)