avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE PRIN TESTAMENT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE PRIN TESTAMENT

Mentionez ca sunt legatara universala a tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei care m-a crescut.
Am fost in tutela dansei pina la terminarea facultatii. si am Testament ca legatar universal , in testament scrie ca mama ( cea care m-a crescut) nu are ascendenti sau descendenti si ma numeste legatara universala.
Mama nu are frati sau surori , nu are parinti in viata , singura ruda este un unchi foarte batrin. (frate cu mama mamei) care la randul lui are o fiica si o nepoata.
Intrebarea este daca unchiul sau fiica dansului pot ataca Testamentul facut de mama( fosta tutore pt mine) ?

va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ASPAZIA , utilizator 14:25, 28 Octombrie 2008
Rudele amintite nu au calitatea de moştenitori rezervatari, deci nu vor putea cere reducţiunea legatului lăsat dumneavoastră. Cu atît mai puţin nepoata unchiului, care este rudă de gradul V şi care nu are vocaţie succesorală după mama dumneavoastră.

Ar putea cere însă fie constatarea nulităţii absolute a testamentului, fie anularea acestuia, dacă sunt îndeplinite condiţiile nulităţii. Orice act poate fi contestat, cu mai puţine sau mai multe şanse de reuşită. Dreptul de a se adresa instanţei nu le poate fi restrîns.

Nu ne-aţi spus ce fel de testament v-a lăsat - autentic sau olograf.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inainte de toate va multumesc mult!
succesoarea unchiului e fiica acestuia nu nepoata dansului.
testamentul este autentificat la notariat.
''Nu ne-aţi spus ce fel de testament v-a lăsat - autentic sau olograf. "

Pentru a raspunde la aceasta intrebare ar trebui sa stiti ca testamentul olograf este cel scris in intregime, datat si semnat de mana testaotorului(mama, in cazul dvs.) Scrierea integrală, datarea şi semnarea de mâna testatorului sunt prevăzute de lege sub sancţiunea nulităţii absolute În dreptul nostru, testamentul scris de altul (allograf) sau chiar de testator, dar cu mijloace mecanice (de exemplu, la maşina de scris) şi semnat de el în faţa martorilor, nu este valabil (spre deosebire de unele legislaţii străine).
Testamentul autentic este cel autentificat de Notarul Public. Simplul fapt al depozitarii la un Notariat, fara indeplinirea formalitatilor de autentificare nu il transforma intr-un act autentic.


Dacă testamentul este autentic, singura lor şansă de a obţine anularea ar fi să dovedească lipsa discernămîntului testatoarei la data încheierii testamentului. Sau vicierea consimţămîntului ei. Greu de dovedit, chiar presupunînd că ar fi aşa.

Liviu S.Bordaş
Inca o data multumiri sincere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament RAD  EMIL RAD EMIL o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)
Testament. olive olive buna seara din nou revin cu o veche problema care pare ca nu se mai termina privind un testament sa o iau cu inceputul tatal meu a trait in concubinaj cu o ... (vezi toată discuția)
Atacare de testament Cali55 Cali55 Buna ziua, matusa mea, sora tatalui meu decedat nu este casatorita si nu are copii. Eu sunt singura nepoata. A facut in schimb testament in favoarea unei ... (vezi toată discuția)