avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament.

buna seara din nou
revin cu o veche problema care pare ca nu se mai termina privind un testament
sa o iau cu inceputul
tatal meu a trait in concubinaj cu o doamna 10 ani. dansa i-a facut tatalui meu un testament in care a spus ca nu are parinti in viata, copii sau descendenti din acestia si ii lasa tatalui meu toate bunurile ei mobile si imobile dupa ce dansa inceteaza din viata. testamentul a fost facut in anul 2005.
anul trecut doamna a decedat. din nefericire la 40 de zile dupa dansa a decedat si tatal meu .
noi suntem 4 copii si am inceput demersurile la notar pentru a face succesiunea dupa tatal nostru si dupa doamna.
azi am fost la notar toti cei 4 copii impreuna cu 2 martori pentru a definitiva actele.
am avut surpriza ca notarul sa ne spuna ca actele s-au suspendat pentru ca exista la tribunalul din ploiesti un proces in care 4 nepoti de-ai doamnei care a decedat accepta succesiunea, si ca din privinta lui ( a notarului) dosarele pe care noi le-am facut sunt suspendate si ca trebuie sa ne luam un avocat care sa ne reprezinte la procese.
noi nu am avut cunostinta de 4 nepoti din partea acestei doamne , stiam doar de o nepoata din bucuresti .

va rog sa ne sfatuiti ce putem face in acest caz? tinand cont ca de acei nepoti nu se stia si nici macar nu au vizitat-o vreodata pe doamna.
daca mergem in continuare tinand cont de faptul ca noi avem un testament , avem castig de cauza sau nu?

va multumim inca o data
Cel mai recent răspuns: olive , utilizator 12:55, 23 Ianuarie 2009
Despre ce fel de nepoţi este vorba?

Dacă sunt nepoţi de frate (soră), ei sunt înlăturaţi de la succesiune prin testamentul lăsat de defunctă.

Dacă sunt nepoţi de fiu (fiică), atunci pot cere reducţiunea testamentului, ei fiind moştenitori rezervatari.
este vorba despre nepoti din partea unui frate si a unei surori din partea doamnei
doamna nu a avut copii

acesti nepoti contesta testamentul

va mltumim
Sigur, nepoţii de frate pot să ceară fie anularea testamentului, fie constatarea nulităţii absolute. În schimb, dacă instanţa va constata validitatea testamentului, nepoţii nu pot moşteni, ei fiind înlăturaţi de la succesiune prin voinţa testatorului.

Puteţi preciza ce anume contestă la acest testament şi ce fel de testament (autentic, olograf - adică scris, datat şi semnat de către testator) a lăsat defuncta?

În principiu, dacă nu dovedesc lipsa discernămîntului testatoarei, existenţa unor vicii de consimţămînt sau, în cazul testamentului olograf, nerespectarea condiţiilor de formă pentru acesta (să fie scris în întregime, datat şi semnat de către testator), nu prea au şanse în instanţă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
doamna in testament a scris ca ii lasa tatalui meu toate bunurile mobile si imobile ( un apartament si mobila din el) dupa incetarea ei din viata cu conditia ca tatal meu sa o inmormanteze si sa ii faca toate cele necesare.
testamentul este facut la notar si este cu stampila notarului si semnatura doamnei , testamentul fiind facut in 2005.

nepotii respectivi vor apartamentul cat si ce este in el, adica vor totul.
apartamentul a fost cumparat de doamna prin imprumut la cec in anul 1976 si pe contract doar dansa apare ca propietar.
nu ma prea pricep dar fiind bunul dansei, propietate personala a lasat testament cui a crezut de cuviinta, atunci acei nepoti pot sa treaca peste acest testament care este vointa defunctei asupra bunului ei personal?

va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sub rezerva dovedirii celor de mai sus privind lipsa discernămîntului în momentul autentificării testamentului (ceea ce este extrem de greu, dacă nu imposibil de dovedit dacă testatoarea nu figura în evidenţale vreunei institutii medicale ca fiind suferindă de afecţiuni psihice) sau privind motive de nulitate absolută a testamentului autentic (iarăşi greu de crezut că ar exista astfel de cauze de nulitate), nepoţii nu au nicio şansă.

Sper că în ceea ce priveşte acceptarea succesiunii sunteţi în ordine. Adică, sper că, fie tatăl dumneavoastră, în cele 40 de zile cît a supravieţuit testatoarei, fie dumneavoastră, în cele 6 luni de la decesul acesteia, aţi acceptat, fie expres (prin declaraţie de acceptare), fie tacit, prin acte sau fapte de acceptare, succesiunea după testatoare şi după tatăl dumneavoastră.

Aşa cum vă spuneam, dacă testamentul este considerat valid, nepoţii sunt înlăturaţi de la succesiune prin voinţa defunctei, ei nefiind moştenitori rezervatari.

Alte discuții în legătură

Testament olive olive buna ziua revin cu o veche problema sa o iau de la inceput. Tatal meu este divortat de mama de 6 ani. In acest timp dansul a locuit in concubinaj cu o alta ... (vezi toată discuția)
Mostenire testamentara si legala ContSters206169 ContSters206169 am o fituica intitulata \"testament universal\" care cu cateva erori intruneste conditiile testamentului olograf..Adica, cu alte cuvinte e scris semnat, datat ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament ASPAZIA ASPAZIA Mentionez ca sunt legatara universala a tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei care m-a crescut. Am fost in tutela dansei pina la terminarea ... (vezi toată discuția)