avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

buna ziua
revin cu o veche problema
sa o iau de la inceput.
Tatal meu este divortat de mama de 6 ani. In acest timp dansul a locuit in concubinaj cu o alta doamna, care l-a luat in spatiu . Doamna i-a facut tatalui meu un testament in care il numeste unic mostenitor al tuturor bunurilor imobile si moile ale dansei si ca nu mai are frati, surori sau parinti in viata. Recent a aparut o nepoata a doamnei care i-a luat tatalui meu certificatul de deces . Tatal meu a obtinut un duplicat al acestuia si urma sa se duca sa intrebe un notar ce trebuie facut pentru a face actele la apartament. Din nefericire vineri si tatal meu a decedat , iar acea nepoata a venit sa ceara actele la apartament spunand ca este al dansei pentru ca este nepoata de drept. Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac eu in calitate de fiica si daca am vreun drept la acel apartament , sau daca este valabil acel testament lasat de doamna tatalui meu.

Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: olive , utilizator 11:44, 4 Ianuarie 2009
Sper că discutăm despre situaţia în care doamna (testatoarea) a decedat.

Nepoata respectivă, dacă este nepoată de frate sau soră, nu este moştenitor rezervatar. Asta înseamnă că ea poate fi înlăturată de la succesiune prin actul de voinţă al defunctei, care este testamentul.

Testamnetul lăsat îl instituie pe tatăl dumneavoastră legetar universal, el fiind singurul în drept să culeagă succesiunea. Nepoata respectivă ar putea moşteni doar dacă se constată nulitatea absolută a testamentului sau dacă obţine anularea acestuia. Cîtă vreme testamentul este valid, nepoata nu are niciun drept.

Dumneavostră, în calitate de fiică, veţi beneficia de toate bunurile din patrimoniul lăsat de tată, deci şi de bunurile dobîndite de acesta prin testament.

Liviu S.Bordaş

Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Intradevar doamna respectiva e decedata. Ce trebuie eu sa fac, sa merg la un notar?

Inca o data mii de multumiri pentru raspuns!
Da, la notar, cu testamentul, un duplicat al certificatului de deces al testatoarei, certificatul de deces al tatălui, actul de acceptare a legatului, acte de stare civilă privind rudenia cu tatăl dumneavoastră. În rest, ştie notarul ce să vă mai ceară.
Corect, cat mai repede la notar cu certificatul de deces al concubinei tatalui, cu testamentul facut de aceasta in favoarea tatalui, cu certificatul de deces al tatalui, cu certificatul de nastere al dv. si cu actul de proprietate al imobilului testatoarei concubinei iar, la un termen ulterior, veti aduce doi martori la notar pentru a confirma ca sunteti singura fiica a tatalui, ca acesta nu mai are alti descendenti. Apoi veti achita taxele notariale stabilite de notar in functie de valoarea imobilului. Succes! Aveti grija sa nu depasiti termenul de 6 luni de optiune succesorala! ;)
Dacă tatăl a decedat înainte de a accepta legatul (şi, bineînţeles, înainte de trecerea termenului de opţiune succesorală - adică 6 luni de la decesul testatoarei), aveţi dreptul (şi obligaţia, dacă doriţi să beneficiaţi de efectele testamentului) de a accepta legatul în locul tatălui dumneavoastră (tot în interiorul celor 6 luni în care şi el putea să accepte).

Altfel, nepoata va putea invoca prescripţia dreptului de opţiune şi, dacă ea a acceptat în cele 6 luni succesiunea după mătuşa ei, va rămîne singurul moştenitor.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Testament. olive olive buna seara din nou revin cu o veche problema care pare ca nu se mai termina privind un testament sa o iau cu inceputul tatal meu a trait in concubinaj cu o ... (vezi toată discuția)
Act de mostenitor olive olive buna ziua indraznesc sa cer si eu sfatul dumneavoastra, daca se poate sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac. problema este urmatoarea: tatal meu este divortat ... (vezi toată discuția)
Mostenire in cazul parintilor divortati si decedati auricaT auricaT Buna seara, Parintii mei au divortat in anul 1984 dupa 27 ani de casatorie. La vremea aceea la partajare nu se punea in calcul si pamantul mostenit de la ... (vezi toată discuția)