avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia se poate ataca?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia se poate ataca?

un testament care a fost facuta in 2010 iunie, se poate ataca? daca da care este termenul de prescriptie ? testamentul a fost facut de matusa catre nepot. multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:32, 29 Martie 2012
Testamentul nu poate fi atacat decat dupa decesul testatoarei pentru ca de abia atunci isi produce efectele. In principiu orice act poate fi atacat.
Daca exista mostenitori rezervatari ai matusii, adica sot, parinti sau copii acestia pot cere reductiunea liberalitatilor excesive daca li se incalca rezerva succesorala la care au dreptul prin lege si impotriva vointei testatorului. Daca nu exista mostenitori rezervataru si testamentul este autentic nu se mai citeaza la dezbaterea succesiunii si alti mostenitori legali, daca testamentul este olograf, adica semnat, datat si scris de mana testatorului, la succesiune se citeaza si mostenitorii legali, care se vor declara de acord sau nu cu testamentul olograf, putand sa l conteste in instanta.
Atata rezervatarii (daca exista), cat si nerezervatarii pot ataca testamentul pentru motive de nulitate (dupa decesul testatoarei) indiferent daca sunt sau nu citati la succesiune.

Rezervatarii mai au la indemana actiunea in reductiune (inaccesibila nerezervatarilor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Cine poate ataca testamentul? MariaEnikoKese MariaEnikoKese Buna ziua .Mama mea are o matusa ,care are un apartament si il lasa mamei mele.S-a facut testamentul legalizat la notar pe numele mamei .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Atacare testament olograf Maricica Palancianu Maricica Palancianu Defunctul a lasat un testament datat din 1988 prin care specifica ca toata averea lui va ramane sotiei supravetuitoare. Intre timp lucrurile s-au schimbat si ... (vezi toată discuția)