avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia se poate ataca?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia se poate ataca?

un testament care a fost facuta in 2010 iunie, se poate ataca? daca da care este termenul de prescriptie ? testamentul a fost facut de matusa catre nepot. multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:32, 29 Martie 2012
Testamentul nu poate fi atacat decat dupa decesul testatoarei pentru ca de abia atunci isi produce efectele. In principiu orice act poate fi atacat.
Daca exista mostenitori rezervatari ai matusii, adica sot, parinti sau copii acestia pot cere reductiunea liberalitatilor excesive daca li se incalca rezerva succesorala la care au dreptul prin lege si impotriva vointei testatorului. Daca nu exista mostenitori rezervataru si testamentul este autentic nu se mai citeaza la dezbaterea succesiunii si alti mostenitori legali, daca testamentul este olograf, adica semnat, datat si scris de mana testatorului, la succesiune se citeaza si mostenitorii legali, care se vor declara de acord sau nu cu testamentul olograf, putand sa l conteste in instanta.
Atata rezervatarii (daca exista), cat si nerezervatarii pot ataca testamentul pentru motive de nulitate (dupa decesul testatoarei) indiferent daca sunt sau nu citati la succesiune.

Rezervatarii mai au la indemana actiunea in reductiune (inaccesibila nerezervatarilor).

~ final discuție ~