avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare testament olograf

Defunctul a lasat un testament datat din 1988 prin care specifica ca toata averea lui va ramane sotiei supravetuitoare. Intre timp lucrurile s-au schimbat si defunctul a declarat la mai multe persoane ca va modifica testamentul deoarece sotia nu merita sa aiba toata averea lui, si ca va lasa averea la alte persoane iar sotiei atat cat ii este necesar sa se intretina. In ianuarie 2010 acesta a murit iar sotia a mers la notar si a deschis succesiunea in baza testamentului olograf din 1988. Se poate ataca acest testament? Care este termenul de atacare? Ce se intampla cu donatiile facute de defunct in timpul vietii? Va multumesc pt ajuto.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:45, 12 Aprilie 2010
Are descendenti sau ascendenti?
mai exista un alt testament datat ulterior? olograf sau incheiat la notar?
Testamentul este datat, scris si semnat de testator (acestea sunt 3 conditii care trebuiesc indeplinite simultan pt a fi valabil), pentru validare ar trebui ceruta o expertiza grafica a actului
De principiu, orice act poate fi atacat, mai trebuie sa existe si dovezi.
Copii intelegem ca nu au.
Termenul de prescriptie este cel general, de 3 ani.
Sotul supravietuitor e mostenitor rezervatar si poate solicita reductiunea, dar trebuie sa fie indeplinite anumite conditii, de ex. donatarii sa nu fost scutiti de raport.
Daca nu exista mostenitori rezervatari , testamentul nu poate fi atacat , indiferent de ce a declarat defunctul rudelor sale! Faptul ca nu si-a modificat testamentul denota ca nici nu a intentionat sa faca acest lucru sau ca s-a razgandit!
B-)
In primul rand testamentul olograf trebuie sa fie scris în tot, datat şi semnat de mâna testatorului pentru a fi valabil (art.859 C.civ.).

In al doilea rand, nimeni nu va putea dispune de avutul sau, cu titlu gratuit, decat cu formele prescrise de lege pentru donatiuni intre vii sau prin testament (art. 800 C.civ).
Asadar testamentul verbal (nuncupativ) nu este valabil.
Concluzia este ca numai pentru acest motiv nu poate fi atacat si anulat un testament olograf valabil.

In ipoteza in care donatiile la care faceti referire incalca rezerva succesorala pot fi atacat prin reductiunea liberalitatilor excesive.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Situatia se petrece in Italia unde sistemul de drept este similar celui romanesc. Nu exista ascendenti sau descendenti. Exista colaterali si singurul rezervatar sotia supravietuitoare. Un nepot (fiul fratelui defunctului) sustine ca poate fi atacat testamentul scris aducand 3 martori care vor sustine ca practic vointa testatorului era alta cu privire la cotitatea disponibila. In italia testamentul nuncupativ nu este recunoscut de lege. In plus testamentul olograf de care vorbim este scris de defunct si nu se pune problema unei expertize grafologice.
Cat despre donatii (situatia care ma intereseaza cel mai mult) in timpul vietii defunctul a facut un transfer de bani clientilor mei care nu au nici o legatura de rudenie cu acesta (o suma mare) insa fara vreun inscris autentic din care sa rezulte ca a fost o donatie. La momentul transferului bancar, pe ordinul de plata defunctul a scris "cadou". In aceste conditii se poate considera suma respectiva o donatie si de aici nulitatea ei pt lipsa de forma?

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Certificat de deces - constatator AndreiCristian AndreiCristian Buna ziua, Am o situatie cam aiurea... Un cunoscut a decedat in Ungaria (in spital), si a facut testament scris (fara notar) ca doreste sa imi lase mie tot ... (vezi toată discuția)
Donatia se poate ataca? lia sfercea lia sfercea un testament care a fost facuta in 2010 iunie, se poate ataca? daca da care este termenul de prescriptie ? testamentul a fost facut de matusa catre nepot. ... (vezi toată discuția)