avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare testament olograf

Defunctul a lasat un testament datat din 1988 prin care specifica ca toata averea lui va ramane sotiei supravetuitoare. Intre timp lucrurile s-au schimbat si defunctul a declarat la mai multe persoane ca va modifica testamentul deoarece sotia nu merita sa aiba toata averea lui, si ca va lasa averea la alte persoane iar sotiei atat cat ii este necesar sa se intretina. In ianuarie 2010 acesta a murit iar sotia a mers la notar si a deschis succesiunea in baza testamentului olograf din 1988. Se poate ataca acest testament? Care este termenul de atacare? Ce se intampla cu donatiile facute de defunct in timpul vietii? Va multumesc pt ajuto.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:45, 12 Aprilie 2010
Cadoul cred ca este un cadou ..si atat. Mostenitorii solicita cota parte din acesta suma denumita cadou?
Acest mod de donatie fiind un act cu titlu gratuit nu trebuie sa imbrace forma autentica mai ales ca acest cadou a fost facut pe timpul vietii defunctului.
Sa inteleg ca banii nu au fost incasati de clientii dvs. inainte de decesul celui care a facut cadoul?
Cu tot respectul, anularea donatiei nu are nici o legatura cu succesiunea. Daca nepotul doreste sa atace, nu are decat sa o faca, dar cred ca are zero sanse sa castige. Plecand de la lipsa calitatii procesuale active, pana la lipsa de interes...

In alta ordine de idei:
un strain de succesiune nu e obligat la raportul donatiilor. Chiar daca era, exista anumite gratuitati, care nu sunt supuse regimului liberalitatilor, legea exceptandu-le expres ( art. 759, 762 Cod civ.) printre care si "darurile obisnuite", cred ca putem include si "cadoul" printre acestea. Asta in legislatia noastra.
map96 a scris:

In italia testamentul nuncupativ nu este recunoscut de lege.


Nici pe la noi, caci codul nostru civil a fost inspirat (putin spus) de cel italian (nuncupatio - declarare de mostenitori).
Asa incat, nepotul ar putea sa aduca cati martori vrea spre a dovedi ce o fi vorbit/declarat mortul prin targ. Daca n-a pus mana si pe o foaie de hartie spre a scrie un nou testament (care l-ar fi revocat pe primul) ...ramane cum a stabilit in singurul testament pe care l-a lasat. :)

Nepotul de frate nu e rezervatar, deci nu ar putea sa obtina reductiunea vreunei liberalitati.

Cadoul acela este o liberalitate, dar este un dar manual (chiar asa facut, prin virament bancar/ forma moderna a "traditiunii") care deroga de la regulile de forma ale donatiilor (darul manual nu este un contract solemn, ci real). Iar din cuprinsul incrisului (o.p.) nu rezulta ca transferul s-ar fi facut cu alt titlu (acordarea unui imprumut, spre pilda) ci scrie limpede "cadou".

Si chiar daca nepotul ar sustine ca era necesara forma autentica, nulitatea unei donatii pentru vicii de forma poate fi acoperita dupa moartea donatorului de catre mostenitorii lui (pana una alta, sotia este mostenitor/legatar universal). A se vedea art. 1167 c. civ. rom. (si cred ca veti gasi un corespondent in c. civ. it)
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Certificat de deces - constatator AndreiCristian AndreiCristian Buna ziua, Am o situatie cam aiurea... Un cunoscut a decedat in Ungaria (in spital), si a facut testament scris (fara notar) ca doreste sa imi lase mie tot ... (vezi toată discuția)
Donatia se poate ataca? lia sfercea lia sfercea un testament care a fost facuta in 2010 iunie, se poate ataca? daca da care este termenul de prescriptie ? testamentul a fost facut de matusa catre nepot. ... (vezi toată discuția)