avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de deces - constatator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de deces - constatator

Buna ziua,
Am o situatie cam aiurea...
Un cunoscut a decedat in Ungaria (in spital), si a facut testament scris (fara notar) ca doreste sa imi lase mie tot ce are. De aici incep problemele...
Un act constatator de deces sau chiar certificatul de deces a fost eliberat catre un unchi al lui, care nu vrea sa dea documentul.
Tin sa mentionez ca nu sunt ruda cu decedatul, iar in testament specifica/insista sa vina totul catre mine...si ca nu doreste sa lase familiei nimic. Familia inseamna: mama, tata si frate, care nici macar nu au habar ca el a murit.
Inca un aspect, au fost facute 2 testamente in scris identice. Pe unu (pe care il am eu ) este doar semnatura decedatului, iar pe al 2lea (nu il am inca) este semnatura decedatului si a inca 2 martori (medicului si inca o persoana)
Vin cu intrebarile acum...daca ma poate indruma cineva:

1. Spitalul in care a decedat, in speta doctorul decedatului, puteapoate sa elibereze certificat de deces?
2. Cum pot sa fac rost de certificatul de deces/constatator de deces? fara sa mai am treaba cu unchiul acestuia, care se pare ca este un betiv...si nu te intelegi cu el sub nici o forma.
3. Daca fac rost de certificat, pot executa testamentul fara sa informez rudele? Intreb asta petru ca in testament a scris ca nu doreste sub nici o forma sa se afle de decesul lui.
4. Daca sunt obligat sa informez rudele, este suficient sa informez o singura ruda? de exemplu mama acestuia? sau sunt obligat sa informez toate rudele de gradul I
5. Ambele testamente au aceeasi valoare?

Va multumesc pt atentie.
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
AndreiCristian, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 16:58, 12 Octombrie 2011
Nu doresc sa va dezamagesc, insa cele doua testamente nu se incadreaza intr o forma testamentara recunoscuta de legea romana, asa cum le ati descris dvs. Nu pot fi luate in considerare ca testament olograf fiind doar semnat de testator (trebuie scris, semnat si datat de acesta pt a fi olograf).
Si in cazul in care era valabil, parintii testatorului sunt mostenitori rezervatari, iar de rezerva succesorala , testatorul nu poate dispune, la dezbaterea succesiunii trebuind sa se procedeze la reducerea liberalitatilor excesive, adica a legatelor.
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
ContSters141818, utilizator
Buna seara,

Testamantul pe care il am eu, este scris de mana, semnat si datat de catre decedat. Scuze ca nu am dat aceste detalii.

Am citit un articol, dar nu stiu daca s-a mai schimbat...sa nu bat campii:

* descendenţii defunctului, respectiv: copiii (indiferent dacă sunt din căsătorie, sau din afara acesteia, ori dintr-o căsătorie anterioară, ori adoptaţi), nepoţii din fii sau fiice, strănepoţii etc.
* ascendenţii privilegiaţi, adică tatăl şi mama defunctului şi soţul supravieţuitor al defunctului (căsătoria trebuie să fi fost încheiată în mod legal, adică să nu fie vorba doar de o convieţuire, indiferent de durata acesteia şi să nu fi fost desfăcută prin divorţ).

Aşadar, dacă defunctul îşi donează o parte sau chiar întreaga avere unei alte persoane sau lasă prin testament unei alte persoane averea sa, aceste acte (donaţia, testamentul) se reduc, adică se desfiinţează, în măsura în care încalcă rezerva moştenitorilor rezervatari.

Rezerva la care au dreptul moştenitorii rezervatari este stabilită de lege şi are un cuantum diferit în funcţie de categoriile de moştenitori:

* pentru descendenţi (conform art.841 din Codul Civil), rezerva succesorală este stabilită în funcţie de numărul lor: dacă defunctul are un singur descendent, rezerva acestuia este de ½ din moştenire; pentru doi descendenţi rezerva este de 2/3 din moştenire, iar pentru trei sau mai mulţi descendenţi rezerva este de ¾ din moştenire;
* ascendenţii privilegiaţi au o rezervă succesorală de ½ din moştenire dacă vin amândoi la moştenire şi de ¼ dacă vine la moştenire un singur părinte.
* soţul supravieţuitor beneficiază de o rezervă în cuantum de ½ din cota sa succesorală ca moştenitor legal. Precizăm că acestă cotă este diferită în cazul soţului supravieţuitor în funcţie de moştenitorii împreună cu care vine la moştenire.


Precizez ca nu are sotie sau copil.
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
AndreiCristian, utilizator
in acest caz, testamentul va fi supus reductiunii. Nefiind autentic vor fi chemati mostenitorii legali , deci si fratele care nu e rezervatar. Daca testamentul nu va fi atacat de rudele defunctului, parintii vor lua cate 1/4 fiecare rezerva sa succesorala.
Prezentati va cu testamentul si certificatul de deces la notarul public de pe raza judecatoriei unde a avut ultimul domiciliu si deschideti succesiunea.Notarul va cita mostenitorii legali.
Potrivit legii, testamentul olograf" este valabil ca atare "când este scris în tot, datat şi semnat de mâna testatorului" (art.859 C.civ.). Cu toate că nu necesită îndeplinirea unor formalităţi speciale, fiind confecţionat ca înscris sub semnătură privată, testamentul olograf ca şi orice alt testament - este un act solemn; scrierea integrală, datarea şi semnarea de mâna testatorului sunt prevăzute de lege sub sancţiunea nulităţii absolute, deci ad solemnitatem, iar nu ad probationem sau pentru opozabilitate.

Precizăm că toate cele trei cerinţe de solemnitate

(scrierea, datarea şi semnarea)

Stiu ca trebuie sa fac expertiza grafologica


Va rog sa confirmati daca am inteles corect sau nu:

In cazul de fata, nu exista decat ascendenţii privilegiaţi (mama si tata) care vor lua 1/2 din tot. Fratele nu il vad incadrat nicaieri.
Mai poate ataca cineva testamentul? ma refer la unchi, frate etc?
Legat de partea data la parinti prin lege inteleg, dar nu inteleg cine mai poate ataca. Ce a fost scris in testament chiar nu are nici o valoare?

Ma scuzati de insistente, dar deja a trebuit sa dau niste bani (zeci de milioane...) pt a face rost de niste acte, si acum sunt strans cu usa pt alti bani...sa pun mana pe certificatul constatator de deces.

Daca dau atatia bani sa fac rost de acte...exista posibilitatea sa nu ma aleg cu nimic?

Multumesc pt rabdarea acordata
testamentul poate fi atacat de frate si de parinti. Prin acel testament dvs l ati indepratat de la mostenire pe frate care venea in concurs ca mostenitor legal cu parintii lui, facand parte din cea de a doua clasa de mostenire. Daca nu va ataca testamentul ramane sa se reduca doar pt a reintregi rezerva succesorala a parintilor.
Pana nu deschideti succesiunea nu aveti de unde sti care sunt intentiile acestora.

Alte discuții în legătură

Testament paraschiv mariana paraschiv mariana Buna seara, Am un unchi(fratele bunicii) care mi-a facut un testament in fata unui avocat, pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Sotia unchiului a ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)