avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua. Am o intrebare. De un an de zile am grija de o batrana, care e si vecina cu mine. Tot acum un an, am fost impreuna la un notar si a semnat un testament prin care intreaga sa avere mobila si imobila va intra in posesia mea dupa moartea ei. In testament este prevazut ca nu are mostenitori rezervatari, copii sau parinti in viata si prin prezentul testament, inlatura de la mostenire pe toate rudele ei colaterale.
Batrana are 2 nepoate de la sora. As vrea sa stiu daca, dupa moartea ei, nepoatele pot ataca testamentul. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: iulianamaria , utilizator 13:43, 11 Octombrie 2012
Daca testamentul este autentic slabe sanse, pt ca doamna nu are mostenitori rezervatari . La dezbaterea succesiunii notarul nu va chema mostenitorii legali daca testamentul este autentic si. Exista mostenitori rezervatari care sa ceara reductiunea liberalitatii excesive. Totusi mostenitorii legali pot cere anularea testamentului pe motivul lipsei discernamantului , consimtamant surprins prin dol sau violenta, insa acest lucru trebuie demonstrat de acestia , in practica imposibil deoarece notarul in incheierea de autentificare notarul face mentiuni cu privire la testator, ca a consimtit, a inteles actul si l a semnat...
Ar putea, dar nu pe încălcarea rezerevei succesorale, nefiind rezervatari, ci să solicite anularea pe temeiul lipsei discernământului testatoarei la momentul închieerii actului.
Testamentul eu zic ca este autentic, facut in fata notarului,semnat. si s-a specificat ca este in deplinatatea facultatilor mintale.Cum ar putea sa nu fie autentic?
Tot prin testament batrana a inlaturat de la mostenire toate rudele colaterale.
Doamna, daca este autentificat de notar, adica poarta stampila si sigiliul notarului este autentic! Deci luati de buna ce v am spus mai sus....
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacare de testament Cali55 Cali55 Buna ziua, matusa mea, sora tatalui meu decedat nu este casatorita si nu are copii. Eu sunt singura nepoata. A facut in schimb testament in favoarea unei ... (vezi toată discuția)
Testamentul poate fi atacat? eugen82 eugen82 Este vorba despre o persoana in virsta vaduva fara copii, dar cu frate si nepoti : un nepot dupa frate si inca un nepot dupa o sora decedata. Doamna a facut ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament ASPAZIA ASPAZIA Mentionez ca sunt legatara universala a tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei care m-a crescut. Am fost in tutela dansei pina la terminarea ... (vezi toată discuția)