Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un testament prin notariat prin care-mi lasa mie tot. Am citit undeva despre o rezerva succesorala dar nu prea am inteles mare lucru. Mentionez ca mai exista inca doi mostenitori. Cum va proceda notarul?
Da, ei sunt mostenitori rezervatari, fiecare pt mostenirea parintelui sau ascendentului sau.
O scurta explicatie despre rezerva: toti putem dispune cum dorim in timpul vietii de bunurile noastre, dar la deces, legea prevede pt anumiti mostenitori ( rezervatari) o anumita cota, pe care ei pot sa o culeaga indiferent de ce acte a facut defunctul ( donatii si testamente) de ex pot ataca testamentul care le incalca dreptul la rezerva. Restul mostenirii se numeste cotitate disponibila si ramane gratificatului ( in speta dvs.).
Teoretic cu asta ramaneti dupa ce va ataca rezervatarii testamentele:) printr-o actiune care se numeste reductiunea liberalitatilor excesive. Aceasta se poate face in instanta ( daca notarul emite CM pe numele dvs. pt tot) sau amiabil la notar ( daca va intelegeti toti, dvs. ca ramaneti doar cu cotitatea disponibila si ei ca vor culege doar rezerva).
La intrebarea "ce va face notarul" ar trebui sa va raspunda el. Parerea mea este ca ar trebui sa emita CM pe numele dvs., pt intreaga masa succesorala si daca rezervatarii doresc, il pot ataca in instanta. In practica insa, notarul intreaba daca mai sunt alti mostenitori si ii cheama pt dezbaterea succesiunii.
Conform art. 75 din Legea 36/1995
”... Daca printr-un testament autentic s-a instituit un legatar universal, se citeaza, în lipsa de mostenitori rezervatari, numai legatarul; daca testamentul este olograf sau mistic, se citeaza si mostenitorii legali.”
În concluzie este o obligație a notarului izvorâtă din Lege de a cita legatarul și moștenitorii rezervatari - în cazul testamentului autentic iar în cazul testamentului olograf sau mistic, legatarul, moștenitorii rezervatari precum și ceilalți moștenitori legali.
Multumesc mult pentru raspunsuri.Acum imi este destul de clar. Singura problema va fi la calculul cotitatii disponibile si la modul de impartire a rezervei care ,probabil , e o chestiune mai complicata