avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamente-Succesiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamente-Succesiuni

Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un testament prin notariat prin care-mi lasa mie tot. Am citit undeva despre o rezerva succesorala dar nu prea am inteles mare lucru. Mentionez ca mai exista inca doi mostenitori. Cum va proceda notarul?
Cel mai recent răspuns: Butuc Ioan , utilizator 16:17, 12 Decembrie 2010
Ce mostenitori mai exista? copiii amandurora sau doar ai unuia dintre parinti?
Copiii sunt urmatorii: doi copii ai ambilor parinti ; unul din partea mamei; doi copii din partea unei fiice decedate a tatalui.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, ei sunt mostenitori rezervatari, fiecare pt mostenirea parintelui sau ascendentului sau.
O scurta explicatie despre rezerva: toti putem dispune cum dorim in timpul vietii de bunurile noastre, dar la deces, legea prevede pt anumiti mostenitori ( rezervatari) o anumita cota, pe care ei pot sa o culeaga indiferent de ce acte a facut defunctul ( donatii si testamente) de ex pot ataca testamentul care le incalca dreptul la rezerva. Restul mostenirii se numeste cotitate disponibila si ramane gratificatului ( in speta dvs.).

Teoretic cu asta ramaneti dupa ce va ataca rezervatarii testamentele:) printr-o actiune care se numeste reductiunea liberalitatilor excesive. Aceasta se poate face in instanta ( daca notarul emite CM pe numele dvs. pt tot) sau amiabil la notar ( daca va intelegeti toti, dvs. ca ramaneti doar cu cotitatea disponibila si ei ca vor culege doar rezerva).

La intrebarea "ce va face notarul" ar trebui sa va raspunda el. Parerea mea este ca ar trebui sa emita CM pe numele dvs., pt intreaga masa succesorala si daca rezervatarii doresc, il pot ataca in instanta. In practica insa, notarul intreaba daca mai sunt alti mostenitori si ii cheama pt dezbaterea succesiunii.

Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Decembrie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Conform art. 75 din Legea 36/1995
”... Daca printr-un testament autentic s-a instituit un legatar universal, se citeaza, în lipsa de mostenitori rezervatari, numai legatarul; daca testamentul este olograf sau mistic, se citeaza si mostenitorii legali.”
În concluzie este o obligație a notarului izvorâtă din Lege de a cita legatarul și moștenitorii rezervatari - în cazul testamentului autentic iar în cazul testamentului olograf sau mistic, legatarul, moștenitorii rezervatari precum și ceilalți moștenitori legali.
Multumesc mult pentru raspunsuri.Acum imi este destul de clar. Singura problema va fi la calculul cotitatii disponibile si la modul de impartire a rezervei care ,probabil , e o chestiune mai complicata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Testamentul olograf vs testamentul autentic fdanila fdanila Intre un testament holograf si unul la notar exista diferente ca atacabilitate in justitie sau sunt egale ?Daca unul e mai inatacabil decit celalalt care ... (vezi toată discuția)
Testamente lasate unui nepot. dreptul (partial sau deplin) al mostenitorului rezervatar grad i? Tetriss Tetriss Buna ziua Sunt singurul nepot (fiu al parintilor) in familie. Problema sta in felul urmator: Bunicii din partea mamei au decedat, dar ambii mi-au lasat ... (vezi toată discuția)