avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamentul olograf vs Testamentul autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamentul olograf vs Testamentul autentic

Intre un testament holograf si unul la notar exista diferente ca atacabilitate in justitie sau sunt egale ?Daca unul e mai inatacabil decit celalalt care sunt motivele care il fac mai puternic ? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 15:28, 21 Aprilie 2013
Nu este vorba de testament holograf ci olograf, adica scris, semnat si datat de mana testatorului.
Testamentul autentic este facut si semnat in fata notarului care ia consimtamantul testatorului pt autentificare.
Orice act este in principiu atacabil in justitie.
Testamentul isi produce efectele la decesul testatorului, pe baza lui se va dezbate mostenirea.
Daca testamentul este autentic si lasat sotiei care este unicul mostenitor rezervartar aceasta II inlatura pe toti mostenitorii legali ai testaorului nerezervatari, deoarece acestia nu pot cere reductiunea testamentului. Slabe sanse de a avea succes atacand in instanta testamentul pe motivul lipsei capacitatii de exercitiu depline deoarece notarul nu poate instrumenta actul in alte conditii.
daca testamentul este autentic/olograf si exista mostenitori rezervatari se poate cere reductiunea lui daca le incalca rezerva succesorala.
Scuze , in denumirea subiectului scrisesem bine ,olograf .
Va rog sa-mi spuneti daca rezerva succesorala pentru 3 mostenitori rezervatari ,acestia fiind 3 fiice este de cite 1/6 pentru fiecare fiica ,iar de restul de 3/6 din masa succesorala pot dispune si sa o las mostenire cui doresc ?In afara de cele 3fiice nu mai sunt alti mostenitori rezervatari .Multumesc anticipat
In cazul dvs daca sunt doar cele trei fiice mostenitori rezervatari da, rezerva fiecareia este de 1/6, adica 1/2 din cota ce le revenea daca veneau la mostenire legal. Fiecare avea cota de 1/3 , deci 1/2 din 1/3 rezulta 1/6 pt fiecare. Restul de 3/6 ramas reprezinta cotitatea disponibila de care puteti dispune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)
Donatia se poate ataca? lia sfercea lia sfercea un testament care a fost facuta in 2010 iunie, se poate ataca? daca da care este termenul de prescriptie ? testamentul a fost facut de matusa catre nepot. ... (vezi toată discuția)
Testament buhum buhum doresc sa -mi fac testament ,ce anume trebuie sa fac? dupa moartea mea se poate ataca testamentul ..doresc sa las casa copiilor chiar daca sotul ar fi in viata (vezi toată discuția)