avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Art.841 C.Civ.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Art.841 C.Civ.

Va rog sa-mi explicati si mie urmatoarea speta in conformitate cu art.841 Cod Civil.
Strabunica a avut trei copii(doi baieti si o fata). La randul lor copii strabunicii au urmatorii descendenti : un fiu are doi copii(o fata si un baiat); un fiu nu are copii, iar fiica are un copil(o fata).
Strabunica a testat intreaga sa avere la doua nepoate(una nepoata de fiu si cealalta nepoata de fiica).
Mantionez ca in momentul cand s-a incheiat testamentul in forma autentica toti copiii strabunicii erau in viata. In acest moment toti sunt decedati ramanand descendentii mentionati.
Care este cota parte care revine in aceste conditii pentru fiecare descendent?
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: sarm07opr , utilizator 20:37, 7 Noiembrie 2010
Cand s-au intamplat toate astea?
De principiu, daca au acceptat mostenirea in termen, doar legatarii culeg, adica nepotii din testament.
Testamentul a fost incheiat in anul 1974.
Succesiunea a fost deschisa in instanta in luna sept.2010 si in actiune sunt cuprinsi toti descendentii.
Si cand a decedat strabunica? La data decesului ce descendenti traiau?
De ce sunt toti descendentii cuprinsi in actiune?

Acum nici nu ati spus de care parte sunteti, a legatarilor sau a celorlalti mostenitori, se poate castiga din ambele parti, depinde cum se pune problema.

Daca legatarii au acceptat in termenul de optiune succesorala ( 6 luni de la deces) pot opune acest lucru celorlalti mostenitori, care pot fi socotiti straini de mostenire. Deci culeg tot, conform testamentului.

Daca ceilalti mostenitori au acceptat si ei succesiunea ( chiar si tacit) puteau ataca testamentul si solicita reductiunea liberalitatilor excesive, in termen de 3 ani de la deces. In acest caz, mostenitorii rezervatari ( descendenti ) care nu au fost inclusi in testament, impart rezerva succesorala iar legatarii raman cu cotitatea disponibila.

Strabunica a decedat in anul 1985. Testamentul nu a fost atacat. Eu sunt din partea legatarilor. Din cate inteleg eu cotitatea disponibila se imparte in doua parti egale dar nu inteleg cum se imparte rezerva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept succesoral sarm07opr sarm07opr Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori ... (vezi toată discuția)
Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)