avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept succesoral

Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori rezervatari strabunicul si inca trei copii ai strabunicii.
Unul dintre copii nu are mostenitori si nici sotie supravietuitoare, Ceilalti copii(ambii decedati) au descendenti astfel: fiica - un descendent(una din cele doua nepoate mentionate in testament) si fiul - doi descendeti(una din cele doua nepoate mentionate in testament si fratele ei care nu este mentionat).
Va rog sa-mi spuneti cum va fi impartita in cote parti aceasta avere a strabunicii?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 10:02, 19 Iunie 2010
Cu strabunicul ce s-a intamplat?

Oricum, de principiu ceilalti mostenitori care nu sunt in testament culeg doar rezerva.
Strabunicul este decedat, precum si toti copii strabunicii.
M-ar interesa cota parte ce ii revine nepotului care culege rezerva nefiind mentionat in testament.
Sa inteleg ca strabunica dvs a avut 5 copii dintre care unul este decedat si nici nu are urmasi.In cazul asta strabunicul dvs va beneficia de rezerva de 1/8 din masa succesorala a strabunicii dvs iar din partea de 7/8 ramasa dupa defalcarea rezervei strabunicului descendentii vor mosteni 2/3 (2/3 din 7/8 ).Nepotii vor veni la mostenire prin reprezentare,astfel vor beneficia de cota parte pe care ar fi mostenit'o ascendentul lor.Dupa ce mostenitorii rezervatari isi vor primi partea ( in virtutea legii ) nepoatele ( inteleg ca in calitate de legatari universali) vor mosteni cotitatea disponibila.De asemene in stabilirea rezervei se va tine seama si de donatiile pe care strabunica dvs le'a facut in timpul vietii-deci vor putea intra in masa de calcul pt stabilirea rezervei.
Strabunica a avut un sot si trei copii. Toti sunt decedati.
Daca a avut 3 copii rezerva va fi de 3/4.Daca unul dintre ei nu are descendenti si vor veni prin reprezentare numai descendentii din ceilalti 2 copii rezerva va fi de 2/3.Rezerva se calculeaza pe tulpini in functie de cati vin efectiv la mostenire.Fiica unui descendent va mostenii 1/2 din 2/3 iar fiica si fiul celuilalt descendent impreuna 1/2 din 2/3
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2010
ContSters135817, utilizator

Alte discuții în legătură

Art.841 c.civ. sarm07opr sarm07opr Va rog sa-mi explicati si mie urmatoarea speta in conformitate cu art.841 Cod Civil. Strabunica a avut trei copii(doi baieti si o fata). La randul lor copii ... (vezi toată discuția)
Atacare testament kitty_magdutza kitty_magdutza strabunica mea mi-a facut testament lasandu-mi \"toate bunurile mobile si imobile\", sotul acestea a decedat, au facut dezbaterea dupa el, mai are 2 copii ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)