avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... atacare testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

atacare testament

strabunica mea mi-a facut testament lasandu-mi "toate bunurile mobile si imobile", sotul acestea a decedat, au facut dezbaterea dupa el, mai are 2 copii vitregi(copii strabunicului) carre si-au luat cota parte de la strabunicul. Strabunica a avut si ea cu starbunicul 2 copii, ambi decedati si 3 nepoti, in testament a scris notarul ca are cunostinta de drepturile acestora si ca cu toate aste vor fi incalcate (ceva de genul). I-am facut examen psihologic si am depus adeverinta ca este in deplina facultatilor mentale . Poate fi atacat testamentul? eu cred ca doar de nepoti, pt ca cei 2 copii vitregi nu au ce cauta.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 11:11, 27 Septembrie 2011
Da, corect. Copiii strabunicului nu au interesul de ataca testamentul .Doar ceilalti mostenitori, care pot veni lasuccesiune prin reprezentarea defunctilor lor parinti.
Indiferent ca vi s-a lasat universalitatea de bunuri , veti putea culege doar cota care nu incalca rezerva celorlalti succesori .
aceasta cota de cat este?
Impartirea se face pe tulpini. Nepotii vin prin reprezentare si culeg fiecare partea parintelui predecedat. Insa testatorul nu poate incalca rezerva succesorala care in acest caz este de 2/3 din masa succesorala, daca cei doi copii au avut descendenti. Se ia in calcul pentru rezerva numai descendentul predecedat cu copii.
in conditiile in care eu m-as ocupa de inmormantare, as aduce inbunatatiri locuintei, m-as folosi de terenuri, plata impozite, si m-as muta in locuinta care imi revine din testament si in decursul a cele 6 luni acestia nu accepta in scris mostenirea....am sanse sa imi maresc cota? sau cum pot face sa nu imi fie atacat testamentul?
Testamentul poate fi atacat, nu puteti sa prevedeti conduita celorlalti mostenitori. Daca acestia nu si manifesta dreptul e optiune succesorala in termen, aveti sansa sa i indeprattati de la mostenire, dvs facand acceptarea tacita a succesiunii prin acele fapte de care aminteati.Fiind straini de succesiune, in acest caz, in mod normal din acest lucru profita ceilalti succesibili.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept succesoral sarm07opr sarm07opr Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori ... (vezi toată discuția)
Art.841 c.civ. sarm07opr sarm07opr Va rog sa-mi explicati si mie urmatoarea speta in conformitate cu art.841 Cod Civil. Strabunica a avut trei copii(doi baieti si o fata). La randul lor copii ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire  P.alina P.alina Bunica mea a decedat si avea proprietate o casa si niste terenuri.Dansa are 3 copii ,dar numai unul este in viata ,ceilalti 2 respectiv tatal si unchiul meu au ... (vezi toată discuția)