avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... citatie succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

citatie succesiune

Buna ziua!
In urma cu 4 luni a decedat tata.Mas succesorala se compune din terenuri arabile.Mostenitorii /mama si noi,doi fii/ ne-am inteles ca dezbaterea succesiunii vom face in iulie 2010 ,noi fiind in strainatate.
Mama si-a ridicat sesizarea /anexa1/ pentru a lua legatura cu un notar la care a mai fost si anul trecut cu alte probleme.
Intre timp a primit prin posta o citatie cu data ,si ora stabilita de la un alt notar.
In aceasta citatie este specificat urmatorul fapt:
In caz de neprezentare la termenul stabilit si a nedepunerii actelor necesare cauza succesorala se va suspenda in termenul art.78 din Legea nr.36/1995.
-Ce se poate face?Nu are incredere in notarul care a trimis citatia...
-Si noi vrem sa fim de fata,dar nu acum!

Va rog mult sa raspundeti ,fiindca termenul stabilit de notar este 16.febr.2010
Multumesc
stefan
Cel mai recent răspuns: stefan44 , utilizator 14:03, 13 Februarie 2010
Notarul nu se sesizeaza din oficiu, nu inteleg ce s-a intamplat, e posibil sa mai fie un mostenitor care sa fi mers la notarul care v-a citat?
Avand in vedere faptul ca va aflati in strainatate, eu va recomand sa mergeti la oricare notar din localitatea unde va aflati sau la ambasada/consulat si sa dati o declaratie de acceptare a averii succesorale ramase dupa tata.
Cand veti veni in tara si veti dori sa dezbateti succesiunea, dupa expirarea termenului de optiune succesorala (care este un termen de prescriptie!!!), veti prezenta acea declaratie de acceptare expresa a succesiunii dupa tatal decedat. Asta, ca sa nu existe niciun fel de probleme...deoarece, daca unul dintre mostenitori, sotia supravietuitoare sau unul dintre fiii acestuia, contesta calitatea de mostenitor al fiului/fiicei defunctului care locuiesc in strainatate care nu au acceptat tacit sau expres succesiunea dupa tata in termenul de 6 luni de la data decesului defunctului, copiii din strainatate vor fi considerati straini de mostenire si nu vor mai avea niciun drept in acest sens si nimeni nu le mai poate recunoaste acest drept dupa expirarea termenului de 6 luni, in cazul in care unul din ceilalti mostenitori acceptanti ai mostenirii invoca aceasta exceptie.

Cu privire la notar, acesta a procedat in mod corect, deoarece in caz de deces a unei persoane, Primaria desemneaza din oficiu un notar pentru dezbaterea succesorala, astfel incat nu puteti lua acest dosar de la notarul initial investit si sa dezbateti succesiunea la un alt notar decat cu acordul primului notar investit, ceea ce nu prea se intampla, in practica...
Acesta a citat partile mentionate in Anexa 1 si a mentionat prevederile art. 78 din Legea nr. 36/1995 care dispune:
Art. 78. - Procedura succesorală se poate suspenda în următoarele cazuri:
a) au trecut 6 luni de la deschiderea succesiunii şi, deşi au fost legal citaţi, succesibilii nu s-au prezentat ori au abandonat procedura succesorală, fără a cere eliberarea certificatului de moştenitor şi există dovada că cel puţin unul dintre ei a acceptat moştenirea;
b) succesibilii îşi contestă unii altora calitatea sau nu se înţeleg cu privire la compunerea masei succesorale şi la întinderea drepturilor care li se cuvin;
c) moştenitorii sau alte persoane interesate prezintă dovada că s-au adresat instanţei de judecată pentru stabilirea drepturilor lor.
În încheierea de suspendare se consemnează elementele care au rezultat din dezbateri, până la momentul suspendării, cu privire la identitatea celor prezenţi, opţiunea succesorală a acestora şi compunerea masei succesorale.
În cazurile prevăzute la alin. 1 lit. b), notarul public stabileşte prin încheiere masa succesorală, cu precizarea bunurilor sau a drepturilor care se contestă, întinderea drepturilor moştenitorilor şi motivele neînţelegerii, îndrumând părţile să soluţioneze neînţelegerile dintre ele pe cale judecătorească.
În cazurile de suspendare a procedurii succesorale prevăzute la alin. 1 lit. a) şi b), dacă nu s-a făcut dovada că cei în cauză s-au adresat instanţei sau cei interesaţi n-au cerut repunerea pe rol a cauzei, notarul public va stabili taxele succesorale provizorii şi onorariile şi le va comunica organelor financiare.
La cererea părţilor, notarul public va putea repune pe rol dosarul succesoral oricând, dacă se constată încetarea cauzelor care au determinat suspendarea lui.

Va recomand sa trimiteti o cerere in scris la acest notar si sa solicitati acestuia transferarea dosarului succesoral la notarul x la care doriti sa se dezbata succesiunea. Daca acesta nu va fi de acord, asa cum se intampla de regula, fiecare succesibil sa solicite in scris sau personal, stabilirea unei date pentru dezbaterea succesiunii in luna iulie 2010 mentionanad ca accepta succesiunea. ;)
Multumesc pentru raspuns.
Citat din raspunsul Dvs:
"Cu privire la notar, acesta a procedat in mod corect, deoarece in caz de deces a unei persoane, Primaria desemneaza din oficiu un notar pentru dezbaterea succesorala, astfel incat nu puteti lua acest dosar de la notarul initial investit si sa dezbateti succesiunea la un alt notar decat cu acordul primului notar investit, ceea ce nu prea se intampla, in practica...
Acesta a citat partile mentionate in Anexa 1 si a mentionat prevederile art. 78 din Legea nr. 36/1995 care dispune:"
Observatie:
In citatie s-a adresat numai mamei,deoarece Anexa 1 e la mama.
Alti mostenitori nu sunt.
Cu stima
Stefan
Mostenitorii /mama si noi,doi fii/ ne-am inteles ca dezbaterea succesiunii vom face in iulie 2010 ,noi fiind in strainatate.
...................
In citatie s-a adresat numai mamei,deoarece Anexa 1 e la mama.
Alti mostenitori nu sunt.

Tocmai de aceea, procedati la acceptarea expresa a succesiunii la notar, ambasada/consulat asa cum v-am mentionat mai sus daca nu puteti sa va prezentati la notar pe 16.02.2010.
Trimiteti dv. si fratele, in scris, o adresa la notarul de la care mama a primit citatia, prin care aratati ca acceptati mostenirea dupa tata si solicitati ca aceasta dezbatere a succesiunii sa aiba loc la o data stabilita de comun acord de toti succesibilii.

Anexa 1 se intocmeste pe baza declaratiilor celui care notifica decesul si care ridica ajutorul de inmormantare de la Primarie.
Astfel, exista 2 variante privind modalitatea in care in Anexa 1 apare doar mama:
1. Mama a declarat la Primarie ca este unica mostenitoare a defunctului;
2. Mama a declarat si alti mostenitori dar, dintr-o eroare, functionarul Primariei a trecut in Anexa 1 doar pe mama. ;)
Multumesc pentru ajutor.
Asa am sa procedez.

Cu stima
Stefan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune macinic macinic Buna ziua, As dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru dezbaterea succesiunii. Aceasta poate avea loc numai in judetul unde defunctul a locuit sau se poate ... (vezi toată discuția)
Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)