avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

casa

am si eu o intrebare. noi suntem 5 frati. Daca eu merg la un avocat pot sa rezolv ca toata casa sa fie trecuta e numele meu? pot sa o pun pe mama sa semneze, ea si asa nu prea stie ce fac eu.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:02, 23 Februarie 2009
Buna seara.Mi se pare ca intrebarea ta nu trebuia adresata pe acest site, din cate stiu eu acest site este un site respectabil care are ca scop respectarea legii si nu gasirea de solutii de eludare a acesteia.
vreau sa stiu ce se poate intampla pentru ca sunt implicat in asa ceva. O cumnata merge de vreun an la un avocat si nu stiu ce face. Va multumesc si ma scuzati.
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
gabita2000, utilizator
gabita2000 a scris:

am si eu o intrebare. noi suntem 5 frati. Daca eu merg la un avocat pot sa rezolv ca toata casa sa fie trecuta e numele meu? pot sa o pun pe mama sa semneze, ea si asa nu prea stie ce fac eu.


Partajul poate fi facut in fata unui notar sau in instanta de judecata.
Chiar daca vreti sa pacaliti - scuzati cuvantul - atat notarul avocatul sau instanta de judecata pot verifica consimtamantul fiecarei persoane.
De exemplu, notarul public are obligatia sa desluseasca raporturile reale dintre parti cu privire la actul pe care vor sa-l încheie, sa verifice daca scopul pe care-l urmaresc este în conformitate cu legea si sa le dea îndrumarile necesare asupra efectelor lui juridice sau când notarul public are îndoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale vreuneia dintre parti, procedeaza la autentificare numai daca un medic specialist atesta în scris ca partea poate sa-si exprime în mod valabil consimtamântul în momentul încheierii actului.

Va multumesc foarte mult.
gabita2000 a scris:

am si eu o intrebare. noi suntem 5 frati. Daca eu merg la un avocat pot sa rezolv ca toata casa sa fie trecuta e numele meu? pot sa o pun pe mama sa semneze, ea si asa nu prea stie ce fac eu.

In timpul vietii, mama nu are ce partaja. Bunurile ei proprii pot fi doar mostenite dupa moartea ei, sau, in timpul vietii, aceasta le poate instraina cui doreste ea, prin act juridic oneros sau gratuit, autentic in cazul terenurilor si act sub semnatura privata sau nu in cazul bunurilor mobile, avand in vedere ca posesia bunurilor mobile valoreaza proprietate.
Astfel, nu inteleg despre ce partaj vorbiti. Partaj succesoral dupa sotul mamei decedat sau...?
Daca este vorba despre un partaj succesoral, in care mama are calitatea de succesibil alaturi de descendentii defunctului, dezbaterea succesiunii sau partajul voluntar se poate face numai la notar. Daca partile nu se inteleg cu ocazia dezbaterii succesiunii cu privire la intinderea masei succesorale, bunurile ce intra in componenta acesteia, calitatea de mostenitori ai succesibililor, dosarul de partaj succesoral va fi suspendat iar partile vor fi indrumate de notar la instanta.
Daca dezbaterea succesiunii nu s-a efectuat in termenul de optiune succesorala, respectiv de 6 luni de la data deschiderii succesiunii, adica de la data decesului defunctului, partile pot dezbate succesiunea la notar cum am aratat mai sus, daca sunt de acord cu absolut toate chestiunile legate de mostenire, iar in caz contrar, numai in fata instantei vor putea face probe cu privire la calitatea lor de mostenitori.
Atentie, daca succesibilii nu au acceptat succesiunea expres - prin act autentic - sau tacit, prin acte de administrare sau folosinta a unor bunuri ale defunctului, in termenul de exprimare a dreptului de optiune succesorala, dupa expirarea acestui termen, chiar descendenti fiind, acestia pierd calitatea de mostenitori retroactiv, considerandu-se ca nu au avut niciodata aceasta calitate. Acceptarea tacita a succesiunii se poate dovedi numai in fata instantei de judecata. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie caddya89 caddya89 Daca unicul mostenitor al mamei sale detine doar certificatul de deces, fara sa fi facut dezbaterea succesiunii, este posibil ca el sa doneze unei terte ... (vezi toată discuția)
Succesiune mary50 mary50 As dori ca un avocat sa-mi spuna in legatura cu succeiunea.Tata a decedat in 24.01.2015 a ramas mama,eu sunt singurul copil.Succesiunea e obligatorie in ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la mostenire anamarian anamarian de la bunicul meu au ramas 8 copii nici ei nici copii lor na u stat in casa de 40 de ani, abia acum au facut succesiune cand a murit mama ,n au platit nimic ... (vezi toată discuția)