avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

As dori ca un avocat sa-mi spuna in legatura cu succeiunea.Tata a decedat in 24.01.2015 a ramas mama,eu sunt singurul copil.Succesiunea e obligatorie in termen de un an?
Cel mai recent răspuns: mary50 , utilizator 15:32, 5 Iulie 2015
Dezbaterea succesiunii nu este obligatorie.Termanul de un an ,este termenul in care se dezbate succesiunea legal,daca se deschide in aceasta perioada costurile sunt mult mai mici.
Daca nu sunt alte probleme si mostenitorii se inteleg se poate mostenii pur si simplu administrand in continuare bunurile defunctului si impartindule de comun acord intre mostenitori fara a merge la notar sau la instanta.
In cazul in care se doreste ca un bun imobil sa fie vandut ,atunci este nevoie de dezbaterea succesiunii pentru a incheia un contract de vanzare-cumparare valabil in forma autentica.
Dezbaterea succesiunii nu este obligatorie. Obligatorie este doar acceptarea ei in termenul de 1 an de la deces, daca doriti sa mosteniti.
Dezbaterea succesiunii se poate face oricand, si dupa expirarea termenului de optiune succesorala, cu dezavantajul ca:
- taxele notariale vor fi mai mari ;
- daca nu exista intelegere intre succesibili, cei care nu au acceptat tacit sau expres succesiunea dupa defunct, indiferent de calitatea acestora (descendent, sotie supravietuitoare) pierd dreptul de a-l mosteni pe defunct, deoarece poate fi invocata oricand de mostenitorii acceptanti exceptia lipsei calitatii de mostenitor al celor ce nu au acceptat tacit sau expres succesiunea in termen de 1 an dupa decesul defunctului.
In cazul in care toti mostenitorii sunt de acord cu impartirea succesiunii, va recomand sa va prezentati la notarul public in raza caruia defunctul a avut ultimul domiciliu (unde banuesc ca se afla si imobilul la care dvs. ati facut referire) pentru deschiderea procedurii succesorale notariale.

Cotele succesorale in cazul de fata: 1/4 mama, 3/4 descendentul.
Multumesc,dar dupa decesul mamei tot va trebui facuta succesiunea si o sa coste mai mult.Acolo locuieste mama iar eu in alta parte,atita timp cit traieste mama eu nu am nevoie de nimic de acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la mostenire anamarian anamarian de la bunicul meu au ramas 8 copii nici ei nici copii lor na u stat in casa de 40 de ani, abia acum au facut succesiune cand a murit mama ,n au platit nimic ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a mostenirii. Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu In urma unei solicitari la Uniunea Notarilor Publici am aflat ca nu s-a deschis succesiunea dupa bunicul meu decedat in 2009 si nimeni nu si-a manifestat ... (vezi toată discuția)