avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neprezentare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neprezentare la mostenire

de la bunicul meu au ramas 8 copii nici ei nici copii lor na u stat in casa de 40 de ani, abia acum au facut succesiune cand a murit mama ,n au platit nimic 40 de ani, cum sa fac sa raman in casa ca aici m am nascut si stau de 40 de ani pot in instanta sa le contest dreptul la mostenire ca nu au depus o la termen ,ar putea sa vanda fara acordul meu? cum e mai bine sa fac ca vreau sa raman in casa ,n am unde sa ma duc ,e vorba de 300mp,sectorul 1
Cel mai recent răspuns: anamarian , utilizator 13:38, 12 August 2008
Acceptarea succesiunii poate fi făcută în termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii, adică de la data decesului defunctului a cărui avere se dezbate. După expirarea acestui termen de opţiune succesorală, succesibilii care nu au acceptat expres sau tacit succesiunea, sunt consideraţi străini de succesiune şi se consideră că nu au avut niciodată calitatea de a-l moşteni pe defunct.
Astfel, dacă după bunicul nu s-a făcut succesiunea în termenul de 6 luni de la data decesului său, ci mult după, iar succesibilii acestuia nu se înţeleg cu privire la calitatea lor, la compunerea masei succesorale etc., în acest caz moştenitorii vor fi stabiliţi doar prin instanţă, aceştia fiind cei care dovedesc faptul că în cele 6 luni de la decesul defunctului, au acceptat expres succesiunea, respectiv au dat o declaraţie la notar că acceptă expres succesiunea, sau au depus la notar o cerere de deschidere a succesiunii care, din anumite motive, nu a mai avut loc, sau a acceptat tacit succesiunea, respectiv a locuit în casa defunctului, a săvârşit acte de administrare şi de conservare a bunurilor succesorale ale acestuia, respectiv a plăziz impozitul pe casă, pe teren, a luat mobila ce a aparţinut defunctului sau alte bunuri ale acestuia, fapte din care să rezulte în mod neechivoc faptul că a acceptat succesiunea.
Bunicul, când a decedat, a lăsat 8 copii, aceştia având calitatea de succesibili.
Spuneţi că nici copiii bunicului şi nici nepoţii acestuia nu au locuit în casa defunctului. Dar dv. sunteţi o nepoată, nu? Atunci ceva nu se leagă...ori nu sunteţi nepoata bunicului dv., ori nu v-aţi exprimat corect când aţi spus că a lăsat 8 copii, şi că nici aceştia nici copiii copiilor lor nu au locuit în imobil.
Să înţeleg că aţi locuit în continuare cu mama dv. în casa bunicului după moartea acestuia, şi că mama dv. este fiica bunicului dv.? Deoarece dv., în calitate de nepoată nu puteaţi să-l moşteniţi direct pe bunicul, ci numai în cazul în care mama dv., fiica bunicului era decedată la data decesului bunicului, astfel că dv. aţi fi cules moştenirea ce i s-ar fi cuvenit mamei dv. ;)
anamarian a scris:

de la bunicul meu au ramas 8 copii nici ei nici copii lor na u stat in casa de 40 de ani, abia acum au facut succesiune cand a murit mama ,n au platit nimic 40 de ani, cum sa fac sa raman in casa ca aici m am nascut si stau de 40 de ani pot in instanta sa le contest dreptul la mostenire ca nu au depus o la termen ,ar putea sa vanda fara acordul meu? cum e mai bine sa fac ca vreau sa raman in casa ,n am unde sa ma duc ,e vorba de 300mp,sectorul 1


Este indicat sa consultati un avocat intr-un mediu privat inainte de a deschide procesul.Trebuie sa le contestati drepturile.
Daca obtin un drept la mostenire sigur o sa va mutati in alta parte.
Este bine sa stiti cat se poate de exact posibil cum se prezinta situatia.
Cora 2006 deja v-a dat cateva amanunte.Acesta este doar inceputul.

avocat Claudiu Lascoschi
DA NU MA M EXPRIMAT BINE TATAL MEU A FOST BAIATUL BUNICULUI ,A MURIT LA -M MOSTENIT :MAMA SI NOI EU SI FRATELE MEU.DECI TATAL MEU A FOST UNUL DIN CEI 8 FRATI ,SI NUMAI NOI STAM IN CASA DE 40 DE ANI.
DAR COPII NU AU DREPTURI SPECIALE NU SE POT PREZENTA ORICAND LA MOSTENIRE?
ACUM VINERI ISI TERMINA EI SUCCESIUNEA LA NOTARIAT.
Nu există excepții de la prescripția dreptului de a accepta moștenirea nici măcar pentru descendenți. Toți cei care au vocație succesorală pot să-şi exprime dreptul de opţiune succesorală, inclusiv descendenţii, în termenul de 6 luni de la decesul defunctului. Dacă acest termen a expirat, dar toţi succesibilii se înţeleg între ei, necontestând calitatea lor de moştenitori sau masa succesorală lăsată de defunct, se poate efectua dezbaterea succesiunii prin procedura notarială, ca şi când aceasta ar fi avut loc în termenul de opţiune succesorală.
În cazul în care a expirat acest termen, iar moştenitorii care au acceptat moştenirea expres sau tacit, singurii care ar avea interes să conteste calitatea de moştenitori a celorlalţi succesibili, pot invoca această excepţie, fie în faţa notarului astfel că notarul va îndruma părţile la instanţă fiind vorba despre o procedură contencioasă, fie direct în instanţă printr-o acţiune de partaj succesoral.
În cazul dv., dacă ceilalţi descendenţi fac o cerere la notar pentru dezbaterea succesiunii, vă veţi prezenta şi veţi contesta calitatea acestora de moştenitori ai defunctului, caz în care notarul va suspenda procedura notarială şi vă va îndruma spre instanţă. Aşa că veţi introduce o acţiune de partaj succesoral. Succes! ;)

Alte discuții în legătură

Succesiune ynna ynna buna ziua, va rog mult a ma ajutati, am o speta: in urma decesului lui A (in anul 2000) a ramas un imobil si teren aferent; mostenitorii sunt B,C,D - copii ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a mostenirii. Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu In urma unei solicitari la Uniunea Notarilor Publici am aflat ca nu s-a deschis succesiunea dupa bunicul meu decedat in 2009 si nimeni nu si-a manifestat ... (vezi toată discuția)
Succesiune mary50 mary50 As dori ca un avocat sa-mi spuna in legatura cu succeiunea.Tata a decedat in 24.01.2015 a ramas mama,eu sunt singurul copil.Succesiunea e obligatorie in ... (vezi toată discuția)