Buna ziua,
Problema mea suna in felul urmator: in 1998 mi-a murit mama, dar nu am facut o acceptare a succesiunii,nici expresa,nici tacita in termenul de 6 luni de la deschiderea succesiunii.In afara de mine,mai exista 4 frati in calitate de erezi.Mentionez ca nu am cunostinta ca unul din ceilalti frati sa fi facut un act de acceptare expresa sau tacita a succesiunii in termenul legal.Totusi,la 4 ani de la decesul mamei, unul din frati instraineaza(fara ca ceilalti frati sa fi avut la cunostinta) prin vanzare-cumparare un teren intravilan din masa succesorala,insusindu-si toate foloasele rezultate.Dupa cum se stie,terenurile nu pot fi instrainate decat prin act autentic notarial.Cum a fost posibila incheierea acestui act,in conditiile in care el nu a acceptat succesiunea in termenul de 6 luni?Daca vanzarea cumpararea terenului s-a efectuat prin act sub semnatura privata,este valabila operatiunea?As putea ataca acest act?As mai putea avea la dispozitie vreo actiune prin care sa recuperez dreptul la succesiune,desi nu am acceptat in termenul legal?Mentionez ca mai exista un teren agricol din masa succesorala care nu a facut obiectul vreunui act de instrainare.
Va multumesc!
P.S. Va multumesc pentru raspunsuri!
Stimata Doamna,
Terenurile se vand in Romania numai prin act autentic, respectiv un contract de vanzare cumparare incheiat la notariat.
Este foarte posibil ca fratele dvs sa fi incheiat numai un antecontract de vanzare cumparare, o promisiune de vanzare, ceea ce nu semnifica o vanzare in adevaratul sens al cuvantului, intrucat terenul nu a trecut in proprietatea cumparatorului.
O alta posibilitate este ca fratele dvs sa fi dezbatut succesiunea fara dvs, posibil, dar greu de crezut in situatia in care notarii verifica toatele inscrisurile pe baza carora se dezbate succesiunea.
Va sugerez sa procedati la doua actiuni:
- sa verificati ce fel de act a semnat fratele dvs cu respectivul cumparator;
- sa verificati la Camera notarilor publici daca a fost dezbatuta succesiunea de pe urma mamei dvs.
Av. Mihai vaduva
Si o mentiune suplimentara: e posibil ca fratele respectiv sa fi avut incheiat cu parintii dvs. un act in timpul vietii ( donatie, vanzare-cumparare, contract de intretinere) si de fapt terenul sa nu fi facut parte din masa succesorala, pt ca era deja instrainat.
Oricum, s-a depasit termenul de 3 ani de prescriptie a oricaror actiuni prin care ati fi putut recupera ceva.
Daca a mai ramas vreun bun in masa succesorala ( celalalt teren) e posibil sa dezbateti acum succesiunea si sa va capatati fiecare partea.
puteti face acum dezbaterea succesiunii.
daca acel teren a fost "instrainat" doar de un singur mostenitor, va puteti recupera drepturile in actiunea de partaj.
incercati sa aflati cat mai multe detalii.
1. mergeti la primarie si solicitati un certificat de atestare fisacla cu privire la acel teren, vedeti cine apare pe rol.
2. cu certificatul de deces margeti la un BNp din raza ultimului domiciliu al defunctului pt a vedea daca aceasta succesiune a fost dezbatuta.
Mostenire
Gisela Eremia
Nu am facut succesiunea dupa sotul meu decedat de 24 ani. Am vindut casa si pamintul cu citiva ani in urma printr-un act privat cu martori fara sa anunt pe ... (vezi toată discuția)